Ayakkabıda Suni Deri Önerisine Tepki

Ege Deri Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sevimli: 'Sırf deri kazanmak adına hayvan kesilmiyor. İkincil ürün olarak kullanılan gerçek derinin kullanılmaması yönündeki söylemler sektörümüze ciddi zararlar veriyor'

Ege Deri Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, sırf deri kazanmak adına hayvan kesilmediğini belirterek, ikincil ürün olarak kullanılan gerçek derinin kullanılmaması yönündeki söylemlerin sektöre ciddi zararlar verdiğini belirtti.

Sevimli, Ege İhracatçılar Birliğinde düzenlenen basın toplantısında, geçen haftalarda düzenlenen ayakkabı fuarında, bir öğretim üyesinin suni deriyle doğal deriyi karşılaştırıp çevre açısından sentetik malzemenin daha iyi olduğu yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi.

Kullandıkları derilerin, eti için kesilen hayvanlardan elde edildiğini ve çevreye hiçbir zararının olmadığını dile getiren Sevimli, gerçek derinin insan sağlığına zararı olmadığı gibi ayak sağlığı açısından da önerildiğini kaydetti.

Sevimli, şöyle konuştu:

'Gerçek deriyle sentetik deri karşılaştırılamaz bile. Ama bir bakıyorsunuz. Bir kısım hayvan ve doğa sever dernek temsilcileri ise doğal deri kullanmayacaklarını çünkü hayvanların katledildiğini söylediler. Ama şunu bilmiyorlar ki deri imalatçıları olarak bizler üretimde kullanılan deriler için hayvanları katletmiyoruz. Çiftliklerde eti için kesilen hayvanlardan ikincil ürün olarak elde edilen derileri kullanıyoruz. Sırf deri kazanmak adına hayvan kesilmiyor. İkincil ürün olarak kullanılan gerçek derinin kullanılmaması yönündeki söylemler sektörümüze ciddi zararlar veriyor. İsmi kürk olan giysilerde bile kuzu derisi kullanılıyor ama üzerine hayvan desenleri uygulandığından sanki yabani bir hayvanmış gibi algılanıyor. Oysa hepsi kuzu derisinden yapılıyor.'

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko ise halk sağlığı açısından sentetik ürünleri özendirmenin çok yanlış olduğunu belirtti.

Galiko, 'Biz kimseye sentetik ürün kullanmayız demeyiz ama gerçek deri kullanmayın diyene de karşı koyarız.' dedi.

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erkan Zandar da Türkiye'nin ayakkabı ihracatının büyük bölümünün deri ham maddesinden olduğunu, sentetik malzemeli ürünlerin Uzakdoğu'dan geldiğini, Türkiye'nin gerçek deriden mamul üretimine devam etmesi halinde Çin ile rekabet edebileceğini kaydetti.
Kaynak: AA