1. Dünya Savaşı'nın Bitişinin Yıl Dönümü

Avusturalya ve Kanada'dan gelen tarihçi ve yazarların da katılımıyla Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'nda tören düzenlendi.

1. Dünya Savaşı'nın bitişinin yıl dönümü nedeniyle Avusturalya ve Kanada'dan gelen tarihçi ve yazarların da katılımıyla Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'nda tören düzenlendi.

Çanakkale Savaşları'nın en yoğun anlarının yaşandığı Arıburnu'ndaki Anzak Koyu'nda yer alan Embarkation Pier Mezarlığı'nda düzenlenen törende, 28 Temmuz 1914'te başlayan ve 11 Kasım 1918'de sona eren 1. Dünya Savaşı'nda hayatlarını kaybeden askerler anıldı.

Avusturalya ve Kanada'dan gelen tarihçi ve yazarların da aralarında bulunduğu grup, burada dua etti.

Tarihçi Bill Sellars, törende yaptığı konuşmada, 1. Dünya Savaşı'nda ölenleri anmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Savaşın 11 Kasım 1918'de Belçika ve Fransa'da sona erdiğini anlatan Sellars, şöyle dedi:

'Aslında sadece Fransa ve Belçika'da sonlanan savaşı ve insanları değil, o tarihten sonra bütün savaşlarda hayatını kaybeden insanları anmak için toplandık. Aynı zamanda umudu da hatırladığımız bir gün. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk burada liderliği ile beraber yurtta barış dünyada barış sloganı ile beraber verdiği umudu da hatırlamamız gerekiyor. Onun içinde önemli bir gün.'

Mezarlığa çelenk ve karanfil bırakan grup, daha sonra Türk rehberler eşliğinde şehitlikleri ve diğer yabancı mezarlıklar ile anıtları ziyaret etti.
Kaynak: AA