Taha Toros Arşivinden 10 Kasım Sonrası Gazete Manşetleri

Atatürk'ün vefatından defnedildiği tarihe kadar olan gazeteleri biriktiren Toros'un bu arşivi, İstanbul Şehir Üniversitesi kütüphanesinde dijital ortama taşındı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatından defnedildiği tarihe kadar olan gazete arşivi, dijital ortama taşındı.

İstanbul Şehir Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 'arşiv adam' olarak bilinen yazar, halk bilimci ve şair Taha Toros'un İstanbul Şehir Üniversitesi Kütüphanesi'nde bulunan arşivinden Atatürk'ün vefatından sonra yayınlanan gazetelere ilişkin çok önemli bir arşiv gün yüzüne çıkarıldı.

İstanbul Şehir Üniversitesi, 'Kişisel Arşivlerde İstanbul Belleği' projesi kapsamında, Türk kültür tarihi araştırmacısı, yazar Taha Toros'un kişisel arşivini dijital ortama taşıyor. 26 Ocak 2012'de hayatını kaybeden ünlü araştırmacının, 100 yıllık hayatı boyunca titizlikle biriktirdiği belgelerden oluşan arşiv, araştırmacıların hizmetine sunulacak.

Arşiv, binlerce fotoğraf, resim, kişisel not, kupür, mektup, kartpostal ve belgenin yanı sıra çok sayıda Osmanlıca ve Türkçe kitaptan oluşuyor.

Bu arşiv içerisinden Atatürk'ün vefatının ardından yayınlanan çok sayıda gazete arşivi de yer alıyor. İstanbul Şehir Üniversitesi, bu arşivi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 78. yılında dijital ortama aktardı.
Kaynak: AA