'Öğrenci-Veli Orkestrası' Devamsızlığa Deva Oldu

Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülen 'Okullar Hayat Olsun' projesi kapsamında, Edirne'de, Roman öğrencilerin eğitim aldığı okulda veliler ve öğrencilerden oluşan orkestra kuruldu Haftanın belirli günlerinde okula gelen veliler, öğrencilerle birlikte orkestrada çalışmalar yapıyor.

CİHAN DEMİRCİ - Roman öğrencilerin çoğunlukta olduğu okullarda devamsızlık problemine çare bulmak amacıyla oluşturulan müzikal projeler, Edirne'de bir okulda daha uygulanmaya başlandı.

Müzik yetenekleri doğuştan gelen Romanların eğitim hayatındaki en önemli sorunlarından birisi de okula devam durumu. Roman öğrencilerin pek çoğunun okula gelmeme sorununa çözüm için Edirne'de müzikli yöntemlere sıkça başvuruluyor.

Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü daha önce Roman öğrencileri okula isteyerek gelmeleri için Fevzi Paşa İlkokulunda müzik atölyesi oluşturmuş, devam sorunun önüne geçilmişti.

Bu yıl da yine Roman öğrencilerin devam sorunu yaşadığı Meriç İlkokulu'nda Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülen 'Okullar Hayat Olsun' projesi kapsamında veliler ve öğrencilerden oluşan 'aile boyu orkestra' kuruldu. Haftanın belirli günlerinde okula gelen veliler, orkestrada provalar yapıyor, öğrenciler darbuka, tef, davul çalarken, veliler ise klarnet, zil, bateri ve klavyeyle müziklerini icra ediyor.

'Okul sevdiren' orkestrayla okula devam oranı da yükseldi.

Balkan Roman Birliği (BAROM) Başkan Vekili Bahattin Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda Romanlarla ilgili birçok güzel çalışma yaptığını söyledi.

Romanlar'ın devlet projelerinin ardından sosyal olarak toplumda daha fazla yer almaya başladığını belirten Ulusoy, 'Okulumuzda öğrencilere eğitimin yanı sıra kültürel ve sosyal destek sağlayan çalışmalar yapıldı. Bizim tabirimizle okul sevdiren orkestra kuruldu. Aile boyu orkestramız çeşitli törenlerde de yer alacak. Bu orkestrada anne, baba ve çocukları yer alıyor. Anne, babaların çocuklarıyla olan iletişimi bu sayede arttı. Roman öğrencilere yönelik ilk olarak yetenekli oldukları alanda çalışma başlatıldı. Romanların en büyük eksiklerinden biri eğitim. Bu orkestrayla bir yanıyla eğitime velileri de kattık. Orkestra çalışmalarına gelen veliler çocukların dersleriyle daha fazla ilgileniyor.' diye konuştu.

Ulusoy, orkestra çalışmalarıyla birlikte öğrencilerin başarısında da artış olduğunu kaydetti.

- Babası klarnet üflüyor, oğlu türkü söylüyor

Meriç İlkokulu Müdürü Azize Firdevs Turan ise okuldaki öğretmenlerin çalışmalar kapsamında orkestraya 'Okul sevdiren orkestra' adını verdiğini ifade etti.

Ritim grubu oluşturmadaki amaçlarının öğrencileri okula bağlamak ve devamsızlıklarını azaltmak olduğunu vurgulayan Turan, şunları kaydetti:

'Roman öğrencilerin yaşadığı mahalleyi ve çevresini içine alarak bu grubu kurduk. Ritim grubu bizden mezun olan öğrencilerimiz ve velilerimizi de içine alıyor. Burada 7'den 70'e herkes çalışmalarda yer alıyor. Anne ev hanımıysa evdeki işlerini bitirdikten sonra okula geliyor ve çocuğuyla çalışmalara katılıyor. Baba çalışıyorsa haftanın belirli bir saatinde okula geliyor ve öğrenciyle çalışma yapıyor. Bu uygulama aile ve çocuk arasındaki iletişimi de artırdı. Roman öğrencilerin eğitim konusunda hedefleri oluştu. Aileler de öğrencilerin hedefleri doğrultusunda onlara destek oluyor. 25 kişilik bir grubumuz var ve çalışmalarımız devam ediyor.'

Velilerden Gülşen Çağlar da orkestrada yer almaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Orkestranın eğitim öğretime katkısı olduğunu ifade eden Çağlar, 'Oğlumun öğretmenleri 'Böyle bir çalışma yapıyoruz, gelir misin' diye sorduklarında şaşırmıştım. Daha önce bir müzik aleti çalmadım. Zamanla orkestraya ayak uydurdum ve zil çalmayı öğrendim. Orkestranın çalışmalarına geldikçe oğlumun öğretmenleriyle iletişime geçerek eğitim durumu hakkında bilgi aldım. Şu an hem oğlumun hem de orkestrada yer alan diğer öğrencilerin eğitim seviyesinde yükselme oldu.' şeklinde konuştu.

Meriç İlkokulu 3. sınıf öğrencisi Remzi Çağlar, annesiyle müzik yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Öğretmenlerinin katkılarıyla güzel çalışmalar ortaya koyduklarını dile getiren Çağlar, tatil günlerinde dahi okula gelmek istediğini kaydetti.

Buluş Gölegen de yaklaşık 15 yıldır müzisyen olduğunu söyledi. Oğluyla birlikte orkestrada yer aldığını anlatan Gölegen, 'Ben bateri çalıyorum oğlum ise davul. Güzel bir ritim tutturduk. Hem eğitimine katkı sağlanıyor hem de müzik tarafı gelişiyor.' dedi.

Okulun 4. sınıf öğrencisi Ahmet Gölegen de orkestranın eğitim hayatına katkıda bulunduğunu dile getirdi. Arkadaşlarıyla iletişiminde olumlu gelişmeler olduğunu belirten Gölegen, mezun olduktan sonra da orkestrada çalmaya devam edeceğini ifade etti.
Kaynak: AA