Lübnan'daki Suriyeli Mültecilerin 5'İnci Kışı

Suriyeli mültecilerin büyük kısımının yaşadığı Beka Vadisi'ni etkisi altına alan soğuk hava, 5'inci kışını da en temel ihtiyaçlardan yoksun şekilde geçirmeye hazırlanan Suriyelileri endişeye sevk ediyor Suriyeli Macin:'Geçen kış neredeyse her günümüz çadırın içine giren suyu boşaltmakla geçti. Ve biz her seferinde yeni bir yağmurda suyun tekrar dolacağını bilerek çadırlarımızı temizledik. Çünkü çadırlarımızı tekrar tekrar temizlemekten başka çaremiz yoktu' Beş çocuk babası Rekan:'Lübnan’da düzgün bir hayatımız yok. Suriye'den ayrılırken sıkıntılı bir hayatın bizi beklediğini biliyorduk ancak gerçek, beklentilerimizin çok üstünde oldu. Kışın soğuklar yazın ise sıcaklar bizleri çok zorluyor. Keşke gece gündüz boğuştuğumuz tüm bu felaketleri geride bırakıp ülkemize, evimize dönebilsek'

FURKAN GÜLDEMİR - Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyeliler, sığındıkları Lübnan'da 'yakacak ve giyecek sıkıntısı' altında 5'inci kışını geçirmeye hazırlanıyor.

Başkent Beyrut'un doğusundaki Beka Vadisi'ndeki kamplarda yaşayan Suriyeliler, kış mevsimiyle birlikte soğuyan havalar nedeniyle zaten zor olan yaşam şartlarının daha da ağırlaştığını belirtiyor.

Beka Vadisi'nde bulunan Kab İlyas Kampı'nda çocuklar çamur ve çakıllı yollarda oyunlarına devam ederken, büyüklerin kış hazırlığı yaptığı görülüyor. Kamp sakinlerinden bir kısmı dün yağan yağmur nedeniyle çadırların üstünde oluşan su birikintilerini temizlemeye çalışırken bir kısmı da önümüzdeki günlerde meydana gelebilecek daha şiddetli yağışlara karşı kısıtlı imkanlarla önlem almanın yolunu arıyor.

AA muhabirine konuşan Suriyeliler, sığınmacı olmanın ağır yükünü ve kış mevsimiyle birlikte kendilerini bekleyen sıkıntıları anlattı.

Yaklaşık 5 yıldır zorlu kamp koşullarında yaşamını sürdüren 62 yaşındaki Muhammed Abdulbari isimli Suriyeli, Lübnan'da kış mevsiminin soğuk ve rüzgarlı olduğunu, kendileri için çok zor geçtiğini söyledi. Abdulbari, 'Karşıdaki dağ ile aramızda yaklaşık 500 metre mesafe var. Bu yüzden rüzgar burada çok sert esiyor. Çadırımız soğuğa karşı dayanıklı değil, rüzgar çadırı uçuruyor. Yağmur yağınca da çadırımızı su basıyor. Rabbim yardımcımız olsun.' dedi.

Kışın ısınmak için sobalarda kullanılmak üzere mazota ihtiyaç duyduklarını belirten Abdulbari, 'Henüz mazot yardımı yapılmadı. Önümüzdeki ayların ne getireceği konusunda çok endişeliyiz. Çünkü geçen sene sert bir kış yaşadık ve buna karşı yapabileceğimiz hiçbir şey yoktu.' diye konuştu.

- 'Havalar iyice soğuyup ayaz başladığında ne yapacağız?'

Suriyeli Üm Ali el-Macin (50) de kamptaki şartların kışa uygun olmadığını ifade etti. Mevcut çadırların şiddetli yağışlarda kendisini bile korumaktan aciz olduğunu dile getiren Macin, geçen yıl yaşadıkları zorlukları anlattı. Suriyeli sığınmacı şunları söyledi:

'Geçen kış neredeyse her günümüz çadırın içine giren suyu boşaltmakla geçti. Ve biz her seferinde yeni bir yağmurda suyun tekrar dolacağını bilerek çadırlarımızı temizledik. Çünkü çadırlarımızı tekrar tekrar temizlemekten başka çaremiz yoktu. Sadece bizim değil komşularımızın hali de böyle. Mesela geçen yıl bir komşumuz ve ailesi yağmur yağıp çadırını su basınca, uzunca bir süre yardım alamadı ve bu yüzden çadırdaki yaşlılar hastalandı. Şimdi havalar iyice soğuyup ayaz başladığında ne yapacağız? Ya da yağmur 10 gün hiç durmadan yağsa yapabileceğimiz ne var? Hala aynı çadır ve aynı sıkıntılar.'

Macin yıllardır uzak kaldığı ülkesine olan hasretini ise 'İnşallah bir gün Suriye’ye döneceğiz. Bunun için sürekli Allah'a dua ediyorum. Çadırda hayat gerçekten çok zor ama ne yapalım Allah kerim.' dedi.

Suriyeli Yasir el-Havvari (41) ise kampa günde sadece 5 veya 6 saat elektrik verildiğini ifade etti. Havvari, 'Kış başladı ve soğuklar iyiden iyiye kendini hissettirdi. Ancak soba için gerekli olan mazotu BM'den alamadık. Çocukların okula gitmesi gerekiyor. Kış için ihtiyacımız olan şeyleri karşılamıyorlar. Yardım oluyor ancak yeterli değil.' diye konuştu.

- 'Keşke tüm bu felaketleri geride bırakıp evimize dönebilsek'

Yağmurun dinmesinden sonra çadırını kış için hazırlamaya devam eden 5 çocuk babası Ramih Rekan (53) da tek dileğinin Suriye'ye dönmek olduğunu söyledi.

Rekan, 'Lübnan’da düzgün bir hayatımız yok. Suriye'den ayrılırken sıkıntılı bir hayatın bizi beklediğini biliyorduk ancak gerçek, beklentilerimizin çok üstünde oldu. Kışın soğuklar yazın ise sıcaklar bizleri çok zorluyor. Keşke gece gündüz boğuştuğumuz tüm bu felaketleri geride bırakıp ülkemize, evimize dönebilsek.' ifadelerini kullandı.

Lübnan'da Suriyelilerin yaşadığı kamplarda iki sene önce ağır kış şartları nedeniyle aralarından çocukların da olduğu ondan fazla kişi donarak hayatını kaybetmişti.

Lübnan'daki kayıtlı Suriyeli sığınmacı sayısının, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) rakamlarına göre 1,2 milyon, Lübnan makamlarının verilerine göre ise yaklaşık 1,5 milyon olduğu belirtiliyor. Suriyeli sığınmacıların yüzde 34'ünün Beka Vadisi'ndeki kamplarda ve köylerde yaşadığı kaydedilirken, BM'nin kaynak yetersizliğini ileri sürerek yardımlarda kısıntıya gitmesi Suriyeli sığınmacıların en temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlanmasına neden oluyor.

Uzun yıllardır yaklaşık 500 bin Filistinli mülteciyle yaşayan 5 milyon nüfuslu Lübnan, kendi nüfusuna oranla 'en çok Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke' olma özelliği taşıyor.

Kaynak: AA