Kazakistan'da Bütçe Görüşmeleri

Kazakistan Başbakanı Sagintayev: 'Petrol fiyatı Irak ve Suriye'nin yanı sıra dünyadaki jeopolitik gelişmelere bağımlıdır. Bugün tartıştığımız üç yıllık bütçesinin önemli kısmı petrolden oluşmaktadır. Dolayısıyla biz bütçe taslağını nasıl planlamayalım? Her şey petrole ve dolar kuruna bağımlıdır”

Kazakistan Başbakanı Bahıtcan Sagintayev, devlet bütçesinin önemli kısmının petrol gelirlerinden elde edildiğini ve petrol fiyatlarının da dünyadaki jeopolitik gelişmelere bağlı olduğunu söyledi.

Mecliste 2017-2019 bütçe planlaması sunumu yapan Sagintayev, bütçe çalışmaları başlamadan petrol varil fiyatının 46 dolar seviyesindeyken şimdi 44 dolara kadar düştüğünü belirterek, 'Petrol fiyatı Irak ve Suriye'nin yanı sıra dünyadaki jeopolitik gelişmelere bağımlıdır. Bugün tartıştığımız üç yıllık bütçesinin önemli kısmı petrolden oluşmaktadır. Dolayısıyla biz bütçe taslağını nasıl planlamayalım? Her şey petrole ve dolar kuruna bağımlıdır.' dedi.

Ayrıca Sagintayev, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in talimatına uygun olarak sosyal yükümlülüklerin tamamen yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ulusal Ekonomi Bakanı Kuandık Bişimbayev de toplantıda sunduğu raporda, 2017-2019 dönemi için petrol varil fiyatının 35 dolar olarak belirlendiğini bildirdi.

Ayrıca Bişimbayev, 2017'de 79,5 milyon ton petrol üretiminin planlandığını ve bu rakamın 2021'de 86,5 milyon tona çıkartılacağını söyledi.

Kaynak: AA