Katar Ve Türkiye Arasında Karma Ekonomik Komisyon Protokolü İmzalandı

Türkiye-Katar Karma Ekonomik Komisyon imza töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Katar, Türkiye’ye sadece sözle değil eylemle de pozitif ayrımcılık yapıyor. Türk firmalarının orada iş yapmasına güçlü destek veriyor. Katar, Türk müteahhitlerin en çok proje üstlendiği 7’nci ülkedir” dedi.

Katar Ve Türkiye Arasında Karma Ekonomik Komisyon Protokolü İmzalandı
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Ahmed Bin Jassim Bin Mohammed Al Thani arasında Türkiye-Katar Karma Ekonomik Komisyon protokolü imzalandı. İmza töreninde konuşan Şimşek, imzalanan protokolle iki ülke arasında ekonomik ve siyasi anlamda önemli iş birlikleri olacağına dikkat çekti. İki ülke arasında somut projeler odaklı, sonuç odaklı bir çaba olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Biz aslında bir iş formu da planladık, onu da yapacağız bir ara. Yakın dönemde aslında daha önce kararlaştırılan Türkiye Körfez İşbirliği Konseyi arasında 2’inci iş ve yatırım forumunu düzenledik. KOBİ’ler alanında çok güçlü bir iş birliği alanı var. Katar’da 2030 Katar ulusal vizyonu hızla çeşitlendiren bir çaba var. KOBİ alanında iş birliğine büyük önem veriyorlar. Bizim için de KOBİ’ler bizim firmaların yüzde 99.8’ini oluşturuyor. Bu alanda çok güçlü bir iş birliğine zemin vardır. Bu gelişme ticarette teknik engellerin kaldırılması adına son derece sevindiricidir. Gördüğünüz gibi aslında somut kararlar var. Nihai hale getirilmiş birçok anlaşma ve mutabakat zaptı var” dedi.

"Katar menşeli sermaye girişleri 1.2 milyar dolardır"

İki ülke arasında siyasi ve ekonomik alanda önemli iş birliklerinin olacağına dikkat çeken Şimşek, ”İnanıyorum ki önümüzdeki dönemlerde bunların hepsi hayata geçirilecektir. Katar’la ilişkiler siyasi anlamda o kadar mükemmel ki, biz bir araya geldiğimiz zaman sadece fırsatlardan bahsediyoruz. Birlikte Türkiye’de ve Katar’da neler yapabiliriz, üçüncü ülkelerle birlikte neler yapabiliriz. Bunun için daha çok somut projeler üzerine yoğunlaşmamız lazım. Ticaret hacmimizde de son yıllarda çok büyük gelişmeler oldu ama hala arzulanan düzeyde değil tabi ki. Bugün itibariyle ülkemizde Katar ortaklı şirket sayısı 99’a ulaşmıştır. Katar menşeli sermaye girişleri 1.2 milyar dolardır. Önümüzdeki yıllarda bir sıçrama öngörüyoruz. Özellikle Katar merkezli bankaların Türkiye’de aktif, önemli bir rol üstlenmesi inanıyorum ki iki ülke arasında yatırım ve ticarete çok büyük katkıda bulunacaktır” diye konuştu.

"Katar Türkiye’ye sadece sözle değil, eylemle de pozitif ayrımcılık yapıyor"

“Ciddi bir teşvik sistemimiz var. Yeni teşvik sistemi de hayata geçecek. Bu da yine Türkiye-Katar arasında ticaretin artmasına büyük katkıda bulunur” diyen Şimşek, “Katar’da faaliyet gösteren müteahhitlik firmaları bugüne kadar 125 projeden toplam 13. 7 milyar dolarlık proje üstlenmişler. Katar Türkiye’ye sadece sözle değil eylemle de pozitif ayrımcılık yapıyor. Türk firmalarının orada iş yapmasına güçlü destek veriyor. Katar, Türk müteahhitlerin en çok proje üstlendiği 7. ülkedir. Aramızdaki güçlü bağlar ve ilişkiler güçlü iş birliklerine dönüşmüş durumda. Katar’da gerçekleştirilen projelerde karayolu projeleri başı çekmektedir. Karayolu projeleri dışında metro, havalimanı, liman projelerinde Türk müteahhit firmaları yer almaktadır. Firmalarımızın özellikle Duha metrosu ve havalimanı projelerindeki başarısı dikkat çekmektedir. 2022 Dünya Kupası organizasyonunda Katarlı dostlarımıza her türlü katkıyı sağlamak istediğimizi ayrıca söylemek istiyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA