'İtalya, Blok Mermer İhracatı Birinciliğini Türkiye'ye Kaptırdı'

Maden Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Efendioğlu: 'Blok ihracatı çok önemli. İtalya, Türkiye'ye kaptırdığı blok ihracatı birinciliğini geri alabilmek için çok ciddi gayret ediyor. Türkiye'nin bu kadar öne geçeceğini beklemiyorlardı' 'Türkiye, İtalya'dan çok ciddi müşteriler kaptı. İtalya bunları geri kazanabilmek için çok büyük gayret sarf ediyor' 'Çin ve Hindistan'ın da katılmasıyla önümüzdeki iki yıl blok mermer fuarları çok güzel geçer, ihracata olumlu katkı yapar'

CEM ŞAN - Maden Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Efendioğlu, blok ihracatında İtalya'nın birinciliği Türkiye'ye kaptırdığını belirterek, 'İtalya birinciliği geri alabilmek için çok ciddi gayret ediyor. Türkiye'nin bu kadar öne geçeceğini beklemiyorlardı.' dedi.

Efendioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın blok mermerdeki en büyük üreticisi ve satıcısının Türkiye olduğunu söyledi.

Bunu fuarlar ve iş için ülkeye gelen yabancı müşterilerin adeta beynine kazıdıklarını dile getiren Efendioğlu, 'Blokta en iyi tedarikçi ve en kaliteli ürün sunan ülke Türkiye'dir. Fuarlar sayesinde bu algıyı oluşturuyoruz.' ifadesini kullandı.

Fuarların ekonomik olarak da çok büyük katkısının bulunduğunu ancak 'Bu işte bir numara biziz' algısını yabancılara aktarmalarının önemli olduğunu vurgulayan Efendioğlu, şöyle konuştu:

'Mermeri işlemiş olarak satmamız çok daha iyi. Fakat şöyle bir gerçek var. 8 milyon tona yakın mermer blok üretimimiz var. Cumhuriyet tarihi boyunca kurulan fabrikalar bunun ancak 2 milyon tonunu işleyebiliyor. 6 milyon ton blok mermere pazar bulmamız lazım. Bu çerçevede, blok ihracatı çok önemli. İtalya, Türkiye'ye kaptırdığı blok ihracatı birinciliğini geri alabilmek için çok ciddi gayret ediyor. Türkiye'nin bu kadar öne geçeceğini beklemiyordu. Türkiye, İtalya'dan çok ciddi müşteriler kaptı. İtalya bunları geri kazanabilmek için çok büyük gayret sarf ediyor.'

Türkiye'de üretilen mermer blokların yurt dışına çok iyi fiyata satıldığını dile getiren Efendioğlu, 'Hatta bazı firmalar bir kamyon blok mermeri, bir kamyon işlenmiş üründen daha pahalıya satıyor. Bloklarımız iyi fiyatlara satılıyor. İşlenmiş mermerin artması için de çok büyük gayret gösteriyoruz.' dedi.

Efendioğlu, blok mermer ihracatında, fuarların önemine değinerek, TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odasınca (BTSO) ortaklaşa düzenledikleri, geçen hafta sonunda sona eren Bursa Blok Mermer Fuarı'nda sergilenen blok mermer sayısında geçen yıla göre yüzde 100, katılımcı sayısında da yüzde 40 artış olduğunu söyledi.

- Bursa fuarına getirilen bin 80 bloğun yüzde 95'i satıldı

Türkiye'de son dönemde yapılan fuarlarda yurt dışından gelen ziyaretçi sayılarında düşüş yaşanırken, Bursa'daki fuarda yüzde 15 artış olduğunu vurgulayan Efendioğlu, bunun sektörü mutlu ettiğini belirtti.

Efendioğlu, Sivas, Afyonkarahisar, Adıyaman, Isparta, Denizli ve Burdur gibi Türkiye'nin dört bir köşesinde faaliyet gösteren firmaların fuara katıldığını hatırlatarak, 'Bu da çok sevindirici oldu. Seneye katılım çok daha iyi olacak. Bu fuarda 30'a yakın firmaya yer veremedik. O çok üzücü oldu.' ifadesini kullandı.

Fuara getirilen bin 80 bloğun yüzde 95'inin satıldığını aktaran Efendioğlu, 'Fuarımız hem tanıtım hem de sıcak satış fuarına dönüşüyor. Böyle bir durum her fuarda olmuyor. Nadir olan bir durum. Fuarımızın böyle bir özelliği de var. Sektörümüzün morale ihtiyacı vardı, Fuara katılan arkadaşlar moralli ayrıldı. Bu da bizi mutlu etti.' diye konuştu.

- 'Yabancı ziyaretçilerin yüzde 70'i ocaklara gitti'

Blok mermer ihracatında en büyük müşterinin Çin olduğunu vurgulayan Efendioğlu, şöyle devam etti:

'Çin, iki yıldır Amerika'daki mortgage krizi gibi konut krizi yaşıyor. Çin de yoluna girdiği zaman bu fuarın tadına doyum olmayacak. Çok güzel bir fuar olacak. Ayrıca, fuarda stant açan birçok firma, gelen yabancı ziyaretçileri kendi ocaklarına götürdü ve oralarda satış yaptı. Gelen yabancı ziyaretçilerin yüzde 70'i ocaklara gitti ve ocaklardan da mal aldı. Akhisar'daki ocağıma üç ayrı müşteri geldi. Üç müşteriye ocaktan da satış yaptık.'

Efendioğlu, fuarın Hindistan'ın Divali festivaline denk geldiğini ve bu nedenle Hindistan'dan yabancı ziyaretçinin fuara çok fazla gelemediğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

'Seneye yapılacak fuara Hindistan'dan çok daha fazla katılım olacak çünkü fuar, Divali festivaline denk gelmiyor. O nedenle seneye çok daha fazla Hintli bekliyoruz. Çin ve Hindistan'ın da katılmasıyla önümüzdeki iki yıl blok mermer fuarları çok güzel geçer. Fuarda asıl patlamayı 2018'de bekliyoruz. Çin'deki konut krizinin düzelmesi 2018'e kadar sürer. Çin blok alımında apayrı bir dev. 2017 çok güzel olur ama 2018'de bambaşka bir fuar olur.'

Kaynak: AA