İlk Kadın Ortodontist Atatürk'ü Anlattı

Türkiye'nin ilk kadın ortodontisti 100 yaşındaki Mayda, İzmir'de iki kez görme şansı bulduğu Atatürk'ü ilk günkü heyecanıyla anlattı Mayda:'Eğer Atatürk'ün kadınlara verdiği haklar olmasaydı, ben okuyamazdım. Onun sayesinde okudum, diş hekimi oldum, ardından insanlara şifa dağıttım'

TEZCAN EKİZLER - Türkiye'nin ilk kadın ortodontisti olan Ayşe Mayda, Türk kadınının Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e şükran borçlu olduğunu belirterek, 'Eğer Atatürk'ün kadınlara verdiği haklar olmasaydı, ben okuyamazdım. Onun sayesinde okudum, diş hekimi oldum, ardından insanlara şifa dağıttım.' dedi.

Ortodonti alanında Türkiye'nin ilk kadın uzmanı olan 100 yaşındaki Mayda, elde ettiği başarının kaynağı olarak gördüğü ve ilk gençlik döneminde İzmir'de iki kez görme şansı bulduğu Atatürk'e dair anılarını, Büyük Önder'in ebediyete intikalinin 78'inci yılında AA muhabirine anlattı.

Atatürk'ü ilk defa kolej öğrencisi olduğu dönemde, evlerinin bulunduğu Karataş semtinde, İran şahı ile beraber caddeden geçerken gördüğünü dile getiren Ayşe Mayda, 'Mustafa Kemal caddeden geçerken o kadar çok heyecanlandım ki ağlayacak gibiydim, tüylerim diken diken olmuştu.' diye konuştu.

Atatürk'ü ikinci sefer ise 18 yaşlarındayken yine bir İzmir ziyareti esnasında, Sadık Bey Gazinosu'nda gördüğünü ve o gece orada olan herkesle beraber hayranlıkla Hakimiyet-i Milliye İlkokulu öğretmeni Çetin Bey'in hanımıyla yaptığı dansı izlediğini anlatan Mayda, Atatürk ile konuşma fırsatı ise bulamadığı söyledi.

- 'Türk kadını Ata'sına minnettardır'

Ayşe Mayda, kendisinin Türkiye'nin ilk kadın ortodontisti olması da dahil Türk kadınının elde ettiği başarıları Atatürk'e borçlu olduğuna işaret etti.

'Türk kadını her yönden Ata'sına minnettardır' diyen Mayda, kişisel yaşamında elde ettiği başarıda Mustafa Kemal'in çok önemli bir yeri olduğunu ise gözleri dolarak anlattı.

Ayşe Mayda, İzmir Amerikan Kolejini bitirdikten sonra 4 kız arkadaşıyla İstanbul'a giderek üniversiteye kaydolduklarını dile getirerek, 'Eğer Atatürk'ün kadınlara verdiği haklar olmasaydı, ben okuyamazdım. Onun sayesinde okudum, diş hekimi oldum, ardından insanlara şifa dağıttım. Yine onun zamanında kadınlar seçme ve seçilme hakkı kazandı, meclislere girdi. Atatürk'e her zaman kadınlar adına teşekkür ediyorum.' şeklinde konuştu.

- Atatürk'ün vefatı

İstanbul'da üniversite öğrencisiyken Atatürk'ün vefat haberini alışını ve Ankara'ya uğurlanmasını o gün gibi hatırladığını ifade eden Mayda, şunları söyledi:

'Acı haberi öğrendiğimde İstanbul Üniversitesinde öğrenciydim. Tüm üniversite öğrencileriyle beraber Atamızın son nefesini verdiği Dolmabahçe Sarayı'na yürüyerek gittik. İstanbul sokaklarını ilk kez o kadar kalabalık gördüm. Atatürk'ün naaşını sarayın önüne indirmişlerdi, başında askerler ve 2 üniversite öğrencisi saygı nöbeti tutuyordu. Herkes sırayla naaşın önünden geçiyordu, ben Atatürk'ün naaşının önünden 3 kez geçtim. Ardından top arabası geldi. Naaşı İzmit'e, oradan da Ankara'ya götürülmek üzere denizden yola çıkarıldı. Ben yoldayken, 'bizi nasıl bırakıyorsun' diye ağlıyordum. Kalabalıktan dolayı yolda düştüm, ezilme tehlikesi yaşadım. Bir arkadaşım beni kurtardı. Geminin oraya geldiğimizde ise Atamızın naaşı hazırlanan bir yüksek alana koyuldu. Hep beraber yanımızda getirdiğimiz çiçekleri Atatürk'ün naaşının üzerine attık.'

Meslek yaşamını 1986 yılında noktalamasının ardından bir 'Cumhuriyet çınarı' olarak ömrünün kalanını katıldığı konferans ve panellerle Atatürk'ü anlatmaya adayan Ayşe Mayda, ömrü olduğu sürece Atatürk'ü anlatmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA