Büyük Önder Atatürk Bakü'de Anıldı

Atatürk'ün ebediyete intikalinin 78. yılında Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğinde tören düzenlendi

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 78. yılında Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğinde tören düzenlendi.

Törene, Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Askeri Ataşe Tuğgeneral Zafer Ocak, KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, büyükelçilik çalışanları ile Türk kurumlarının temsilcileri katıldı.

Saat 09.05'teki saygı duruşunun ardından, Türk Bayrağı yarıya indirildi. Törende konuşan Büyükelçi Özoral, Türk milletinin 20. yüzyılın başlarında Atatürk gibi dehasına az rastlanan bir lider yetiştirdiklerini söyledi.

Atatürk'ün Osmanlı döneminde yaptığı faaliyetleri ve katıldığı savaşları anlatan Özoral, onun Çanakkale savaşında orduların başına geçerek Türk milletinin göz bebeği haline geldiğini kaydetti.

Birinci Dünya Savaşı sonrasında Türk vatanının işgal edilip parçalanmak istendiğini, Osmanlı'nın Sevr Antlaşmasını imzalamak zorunda bırakıldığını hatırlatan Özoral, 'Fakat Mustafa Kemal yılmadı. Bu milletin küllerinden tekrar doğacağının farkındaydı. Mustafa Kemal, halkı küllerinden doğurarak ve milleti arkasına alarak düşmanları yurttan temizlemeyi bildi. Türk milleti Mustafa Kemal'in arkasında çelikten yumruk gibi birleşti ve Türk'ün yok edilemeyeceğini tüm dünyaya gösterdi.' dedi.

Kurtuluş mücadelesinde Azerbaycan hükümetinin Türkiye'ye yaptığı yardımları anımsatan Özoral, 'Daha Kurtuluş Savaşı devam ederken TBMM'yi tanıyan ilk devletlerden biri Azerbaycan Sovyet Hükümeti oldu. Azerbaycan hükümeti Ankara'daki ilk yabancı büyükelçiliği açan hükümet oldu. Azerbaycan hükümeti kurtuluş savaşı boyunca kesintisiz olarak Türkiye'ye yardımda bulundu. Mazot ve motor yağı gönderdi. Sovyetler Birliği'nden gönderildiği denilen paralar Azerbaycan ve Orta Asya cumhuriyetlerinden toplanan paralar. Bunu şimdiki nesillerin de bilmesi lazım.' şeklinde konuştu.

Özoral, 15 Temmuz darbe girişimine de hatırlatmada bulunarak şunları söyledi:

'Eşine az rastlanan bir hıyanete şahit olduk. Atatürk'ün orduya siyaset karışmaması gerektiği yönündeki sözleri bugün bir kez daha ortaya çıktı. Hainleri sızdıkları her devlet kurumundan temizlemeye çalışıyoruz. Biz de bu mücadeleyi aralıksız sürdüreceğiz. Hepsine hak ettiği muameleyi yapacağız. Allah'a şükredelim ki Birinci Dünya Savaşı sonrasındaki karanlık günlerde bize önderlik edecek bir Mustafa Kemal vardı. Bütün millet onun arkasında tek yürek olarak o zamanki düşmanları yenmesini bildi. Bugün de aynı şekilde liderinin arkasında birleşip hainleri ezmesini bildi.'

Törende, Atatürk'ün hayatından kesitlerin yer aldığı film gösterildi ve şiirler okundu.

Kaynak: AA