Uşak'taki FETÖ/PDY Davası

Uşak'ta FETÖ/PDY yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 'bir numaralı' sanık olarak yer aldığı, aralarında FETÖ yapılanmasında 'bürokrasi imamının yardımcısı' olduğu iddia edilen iş adamı Hazim Sesli ile Organize Sanayi Bölgesi eski Başkanı Ali Yıldırım'ın da bulunduğu 13'ü tutuklu 111 sanıklı davanın görülmesine başlandı.

Uşak'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 'bir numaralı' sanık olarak yer aldığı aralarında FETÖ yapılanmasında 'bürokrasi imamının yardımcısı' olduğu iddia edilen iş adamı Hazim Sesli ile Organize Sanayi Bölgesi eski Başkanı Ali Yıldırım'ın da bulunduğu 13'ü tutuklu 111 sanıklı davanın görülmesine başlandı.

Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk gününde Menemen T Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda halen tutuklu bulunan FETÖ yapılanmasında 'bürokrasi imamının yardımcısı' olduğu iddia edilen iş adamı Hazim Sesli ile Organize Sanayi Bölgesi eski Başkanı Ali Yıldırım Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) kanalıyla duruşmaya katıldı.

Sanıkların kimlik tespitinin yapılmasının ardından mahkeme başkanı iki sanığın 'Terör örgütü kurmak yönetmek' 'Anayasal düzeni değiştirmeye çalışmak' 'Teröre finans sağlamak' 'Darbe girişiminde bulunmak' gibi suçlardan yargılandığını belirterek sanıkların savunmalarını istedi.

Sanıklardan Hazim Sesli, yaklaşık 1900 sayfalık iki kitap halinde hazırladığı ve daha önce mahkemeye sunduğu savunmasını okudu.

Kendisinin tekstil, enerji, madencilik sektörlerinde faaliyet gösteren aile şirketler grubunun yönetim kurulu başkanı olduğunu belirten Sesli, savunmasının ilk bölümünde firmaları, içinde bulunduğu sivil toplum kuruluşlarındaki görevleri ile ilgili detaylı bilgi verdi.

Mahkeme heyeti, yaklaşık 2,5 saat ifadesini okuyan Sesli'nin öğleden sonra devam etmek üzere duruşmaya ara verdi.

- İddianame

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY yönelik 2015 Eylül ayında FETÖ'nün finans ayağına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 'bir numaralı' sanık olarak yer aldığı 2 bin 527 sayfalık iddianamede aralarında FETÖ yapılanmasında 'bürokrasi imamının yardımcısı' olduğu iddia edilen iş adamı Hazim Sesli ile Organize Sanayi Bölgesi eski Başkanı Ali Yıldırım örgüt yöneticisi olarak gösteriliyor.

Altısı şikayetçi, 60'ı mağdur toplam 220 tanık ifadesine yer verilen iddianamede 13 tutuklu toplam 111 sanığın 1984 yılından itibaren örgüte finansal destek sağladığı belirtiliyor.

Örgütün son 5 yılda 'himmet', 'bağış', 'kurban', 'zekat' adı altında özellikle iş adamlarından topladığı yaklaşık 500 milyon doları, paravan şirketler, yurt içi ve dışındaki okullar aracılığıyla çeşitli ülkeler üzerinden ABD'ye aktardığının yer verildiği iddianamede Sesli'nin Uşak ve çevre illerden toplanan paraların transferiyle görevli olduğu bildirilmiş, toplanan paraların kurulan paravan şirketler aracılığıyla hayali ticari faaliyetler kullanılarak bankacılık sistemine sokulduğu, yurt içindeki ve dışındaki çok sayıdaki eğitim kurumu aracılığıyla Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Afrika, Tunus, Fas, Ürdün, Almanya gibi ülkeler üzerinden ABD'ye aktarıldığı ifade ediliyor.

Kaynak: AA