Ürdün'de 'Dini Çeşitlilik' Konferansı

Ürdün Vakıflar, Kutsallar ve İslami İşler Bakanı Arabiyyat:'İsrail'in Mescid'i Aksa'ya yönelik ihlallerine yanıt verecek siyasi, diplomatik ya da yasal bir takım seçeneklerimiz mevcut'.

Ürdün Vakıflar, Kutsallar ve İslami İşler Bakanı Vail Arabiyyat, ülkesinin İsrail'in Mescid'i Aksa'ya yönelik ihlallerine yanıt verebilecek nitelikte bir takım seçeneklerinin olduğunu belirtti.

Arabiyyat Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Uluslararası Kral Abdullah Bin Abdulaziz Dinlerarası Diyalog Merkezi'nin (KAICIID) düzenlediği 'Dini Çeşitlilik' başlıklı konferansı çerçevesinde AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Arabiyyat, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Mescid-i Aksa ile ilgili son tutumuna değinerek, 'alınan bu önemli kararla avlusu ve mescidleriyle 144 dönüm alanı kaplayan Aksa'nın tümünde Arapların ve Müslümanların hakkının teyit edildiğine' dikkati çekti.

Mescid-i Aksa'da Yahudilerin hiçbir hakkının olmadığına işaret eden Arabiyyat, 'Ürdün Haşimi Krallığı'nın da mescid üzerinde vesayet ve himaye hakkının olduğunu hatırlatarak, 'İsrail'in Mescid'i Aksa'ya yönelik ihlallerine yanıt verecek siyasi, diplomatik ya da yasal bir takım seçeneklerimiz mevcut.' dedi.

Arabiyyat ayrıca Ürdün Vakıflar Bakanlığı çatısı altındaki Kudüs Vakıflar Dairesi bünyesinde Kudüs'te imam, vaiz ve muhafızların da arasında olduğu 800'den fazla kişinin görev yaptığı bilgisini verdi.

Ürdün Kralı Abdullah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mart 2013'te, Ürdün'e 'Kudüs'ü ve kutsal değerleri koruma hakkını' veren anlaşmayı imzalamıştı.

İsrail ve Ürdün arasında da 26 Ekim 1994'te Arabe Vadisi'nde imzalanan Ürdün-İsrail barış antlaşmasına göre, Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki vakıflar, Ürdün Vakıflar, Kutsallar ve İslami İşler Bakanlığı'na bağlı Kudüs Vakıflar Dairesi himayesine bırakılmıştı.
Kaynak: AA