Üniversite İş Dünyası İş Birliği Platformu

ASO Başkanı Özdebir: 'Rekabet şartları verimliliği artırmak için baskı yapıyor. Bundan çıkış yollarından bir tanesi de Endüstri 4.0 uygulamalarıdır'

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, rekabet şartlarının verimliliği artırmak için baskı yaptığını belirterek, bundan çıkış yollarından birinin, Endüstri 4.0 uygulamaları olduğunu söyledi.

Üniversite İş Dünyası İş Birliği Platformu (ÜNİDİP) 2016 güz dönemi toplantısı, 'Uygulamacıların Gözünden Endüstri 4.0' gündemiyle ASO'da gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Özdebir, rekabet şartlarının verimliliği artırmak için baskı yaptığına dikkati çekerek, 'Bundan çıkış yollarından bir tanesi de Endüstri 4.0 uygulamalarıdır. Endüstri 4.0'a gelmeden önce küçük işletmelerimizin getirisi olmayan bütün süreçlerden arındırılmış, yalın üretime geçmesi gerekir.' diye konuştu.

Endüstri 4.0'ı 'nesnelerin interneti' olarak tanımlayan Özdebir, 'Ankara'da Endüstri 4.0'a uygun fabrikalar bulunuyor. Ankara, hem orta ve yüksek teknolojik üretimde hem de beşeri sermayede diğer illere göre göreceli bir avantaja sahip. Ankara, yaratıcı sermaye endeksinde 100 puan ile açık ara birinci sırada yer almaktadır. İkinci sıradaki İstanbul'un puanı ise 56,7'dir.' ifadelerini kullandı.

Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı (TÜSİAV) Başkanı Veli Sarı Toprak da Türkiye'nin sanayileşme politikalarını 4'üncü sanayi devrimine göre güncellemesi gerektiğini belirterek, 'Bu gelişmelere uyum sağlamayan ülkeler, şehirler, sanayiciler ve iş adamları kaybedecektir.' dedi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ise sanayi devrimlerinin asıl amacının insana hizmet etmek olduğunu vurgulayarak, bu süreçte çevre, toplum ve etik gibi kavramların göz önünde tutulması gerektiğini belirtti.
Kaynak: AA