Üç Farklı Din 100 Fotoğrafla Anlatıldı

Balıkesir'de, üç farklı din, 5 farklı mezhepten 5 fotoğrafçının 'Cuma, Cumartesi, Pazar' adlı sergisi açıldı.

Balıkesir'de, üç farklı din, 5 farklı mezhepten 5 fotoğrafçının 'Cuma, Cumartesi, Pazar' adlı sergisi izlenime sunuldu.

Balıkesir Ulusal Fotoğraf Müzesi Çağdaş Sergi Salonunda açılan sergide, Alberto Modiano, Berge Arabian, Emine Ülkerim, Afıgırdiç Arzivyan ve Niko Mangini'nin 100 eseri yer alıyor.

Balıkesir Fotoğraf Sanatı Derneği (BASAF) Yönetim Kurulu Başkanı Bahar Özmen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Müslüman, Musevi ve Hristiyan dinlerine mensup 5 fotoğraf sanatçısının hoşgörü, saygı ve sevgiyi fotoğraflarıyla anlatmaya çalıştıklarını ifade etti.

Söz konusu sanatçıların eserleriyle birlikte yaşamayı, sevmeyi, ötekini anlamayı, saygı göstermeyi, anlatmayı ve yeni kültürleri tanıtmayı amaçladıklarını vurgulayan Özmen, 'İnançlar insanoğlunun varlığı kadar eskidir ve tüm dünyada olduğu gibi, üzerinde yaşadığımız bu kadim topraklardaki çok renkliliğin de kaynaklarından biridir. Birbirinden farklı uygulamaları, örf ve adetleri olsa da tüm dinlerin mesajı aynıdır.' dedi.

Özmen, tarih boyunca bu topraklardan geçen birçok kültürün izlerinin, giderek artan bir hızla yok olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

'Bu yok oluş ve kayıplar, asırlardır İstanbul'da yaşamış ve yaşamakta olan halklar arasındaki bağların da zayıflamasına neden oluyor. Farklı dinden, mezhepten ve toplumdan beş fotoğrafçı, bu sergide fotoğrafın görsel dili sayesinde ötekini anlamayı ve yeni kültürlere tanıtmayı amaçlayarak, halklar arasındaki bağın daha da kuvvetlenmesine aracı olmaya çalışıyor. Görsel sanatlarda, özel olarak da belgesel fotoğrafta, hiç bir konunun sonu yoktur. Zaman ve mekan süreci içinde doygunluğa ulaşan konular, paylaşma zeminine ulaşır. Alberto Modiano, Berge Arabian, Emine Ülkerim, Afıgırdiç Arzivyan ve Niko Mangini de 'Cuma,Cumartesi, Pazar' adını verdikleri sergilerinde, inancı, ötekini, sevgi ve saygıyı, anlayışı, anlama ve anlatmayı, belgesel fotoğrafların izini sürerek sanatseverlere aktarıyor.'

Bahar Özmen, cumanın Müslümanlar, cumartesinin Museviler ve pazarın da Hristiyanlar için önemli olduğunu vurgulayarak, serginin isminin de bu nedenle 'Cuma, Cumartesi, Pazar' olarak verildiğini sözlerine ekledi.

Serginin 17 Aralık akşamına kadar açık kalacağı kaydedildi.

Kaynak: AA