Türk Kızılay'ını Anlattılar

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Türk Kızılayı Ayvalık Şubesi tarafından Kıvanç Sarlıcalı İlkokulu’nun minik öğrencilerine Kızılay anlatıldı.

Türk Kızılay'ını Anlattılar
Kıvanç Sarlıcalı İlkokulu konferans salonunda minik öğrencilere Kızılay bayrakları ve kalemlerinin hediye edildiği sohbet havasında gerçekleşen bilgilendirme toplantısında Başkan Hamdi Atay, Kızılay’ın yurt içinde ve dışında savaş, deprem, hastalık salgını, yangın ve su baskını gibi durumlarda zarar görenlere yardım eden ilaç, yiyecek, giyecek, çadır sağlayan ve bağışlarla yaşayan bir kurum olduğunu vurguladı.

Minik öğrencilere Kızılay’ın tarihçesini de anlatan Hamdi Atay, “Kızılay, savaşta veya olağanüstü hallerde hükümetin gösterdiği lüzum ve ihtiyaca göre vatandaşların ve silahlı Kuvvetlerin yardımına koşar. Bu gaye için lüzumlu malzeme araç ve gereçleri daima kontrol altında bulundurarak hazır bekletilir. Araştırma ve haberleşme teşkilatı aracılığı ile savaş esirlerinin mültecilerin değiştirilmelerine veya aileleri ile haberleşmelerine- para ve eşya sağlamaya aracılık eder. Hükümetin isteği üzerinde hastaneler kurar. Hemşireler hastabakıcılar yetiştirir. Dispanserler, sağlık merkezleri, rehabilitasyonlar kurar ve idare eder. Kan yardımı ile kan bağışı kabul edecek teşkilatlar açar. Yardıma muhtaç hasta malul ve sakatlara gereken yardımı yapar. Sivil savunmada görev alır. Kızılay gönüllü teşkilatını kurar. Büyük afetlerde ve savaş dolayısıyla ortaya çıkan göçlerde yardımlarda bulunur. Kurtarıcı ve ilk yardımcılar yetiştirir. Tehlikeli bölgelerde bulunup korunmaları gerekenlerin hükümetin göstereceği yerlere taşınmalarına ve yerleşmelerine yardım eder. Milletlerarası Kızılhaç Komitesi Kızılaslan Güneş Dernekleri Birliği ile bu derneklere bağlı diğer derneklerle işbirliği sağlar” dedi.

Kızılay’ın savaşta ve barışta, milletlerarası yardımlaşmalarda çeşitli görevlerinin olduğunu kaydeden Hamdi Atay, “Kızılay’ın gayesi; savaşta felakete uğrayanları koruyan Cenevre sözleşmeleriyle, milletlerarası antlaşmalardan, Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu antlaşmaların derneğe yüklediği hizmet ve görevleri yerine getirmek, barışta yurt içinde ve yurt dışında meydana gelen tabii afet ve felaketlere karşı sağlık yardımlarında bulunmak, savaşta silahlı kuvvetlerine yardımcı olmaktır. Kızılay dört yılda bir düzenlenen Milletlerarası Kızılhaç Konferansına katılır. Bugün Kızılay’ın yurdun her tarafında 649 şubesi, 10 kan merkezi ile bir hemşirelik koleji, Afyon’da bir maden suyu işletmesi, gençlik kampları karayolları üzerinde ilk yardım istasyonları pekçok dispanser, aş ocağı, öğrenci yurdu gibi tesisleri vardır. Kızılay prensip olarak milliyet, ırk, din ve sosyal şart ve siyasi inanç farkı gözetmeksizin fertlerin ıstıraplarını önlemeye ve hafifletmeye çalışır. Milletlerarası karşılıklı dostluk ve sürekli barış anlayışım destekler. Kızılay bağımsız bir kuruluştur. Devletin kanunlarına tabi olarak insanlık faaliyetlerinde ve kamu otoritesinde yardımcı olur. Kendisine bağlı bütün milli dernekler aynı haklara sahip olarak yurt sathında faaliyetini sürdürürler. Kızılay menfaat beklemeksizin gönüllü bir yardım kuruluşudur” diye konuştu.

Minik öğrencilere yönelik bilgilendirme toplantısında, Hamdi Atay’ın ardın Türk Kızılay’ı Ayvalık Şube yöneticileri de kan bağışının önemi ve Kızılay’ın afetlerde yapmış olduğu çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundular.
Kaynak: İHA