'Satranç Her Yerde Olacak'

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay:'Elde ettiğimiz uluslararası başarılarla, hayata geçirdiğimiz sosyal sorumluluk projeleriyle Türk satrancı dünyada adından söz ettiriyor' 'Sokakta satranç projeleri kapsamında satrancı alanlara, parklara, bahçelere taşıyacağız. Satrancın pek çok yerde aktif oynanmasını amaçlıyoruz'

GÖZDE ŞAHİN - Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Türk satrancının dünyada adından söz ettirecek konuma geldiğini belirtti.

Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) Asbaşkanlığı görevini de yürüten Tulay, AA muhabirine, 4 yıllık başkanlığı süresince Türkiye'de satrancın yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını söyledi.

Federasyon olarak hedeflerine ulaştıklarını ifade eden Tulay, 'Bakü'de düzenlenen 2016 Dünya Satranç Olimpiyatları'nda 6'ncılığa kadar yükselmemizle, elde ettiğimiz uluslararası başarılarla, hayata geçirdiğimiz sosyal sorumluluk projeleriyle Türk satrancı dünyada da adından söz ettiriyor.' dedi.

2018 Dünya Gençler Satranç Şampiyonası ve Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatları'nın Türkiye'de yapılacağını vurgulayan Tulay, FIDE Genel Kurulu'nda Türkiye'de yapılması kararlaştırılan bu organizasyonların ülkenin tanıtımına katkı sağlayacağını ifade etti.

Tulay, satrancın yaygınlaştırılmasının yanı sıra daha çok insana fayda sağlaması için pek çok sosyal sorumluluk projesinin hayata geçirildiğini aktardı. Sosyal sorumluluk projelerine yenilerini ekleyerek devam etmeyi hedeflediklerini belirten Tulay, şöyle konuştu:

'Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortaklaşa yapılan projede Türkiye'deki tüm sevgi evlerinde, çocuk evlerinde satranç sınıflarımız var. Eylül ayında Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü ile hükümlü ve tutuklu çocukların olduğu yerlere satranç sınıfları açtık. Belediyelerle yaptığımız 'Doğru hamlede buluşalım' projeleriyle ilkokula başlayan çocukların satranç takımlarını, eğitim kitaplarını veriyoruz. Aynı proje kapsamında öğretmenlerin satranç eğitimlerine ilişkin çalışmalarımız da devam ediyor.'

- 'Satranç giderek yaygınlaşıyor'

Bu spora ilginin artması için satranç parkları yapılacağını ifade eden Tulay, bunun satrancın yaygınlaşmasına büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Tulay, satrancın hayatın içinde, pek çok yerde ulaşılabilir bir spor haline getirilmesini hedeflediklerini vurgulayarak, 'Sokakta satranç projeleri kapsamında satrancı alanlara, parklara, bahçelere taşıyacağız. Türkiye'de pek çok yerde satrancın aktif oynanmasını amaçlıyoruz. Satranç her yerde olacak.' diye konuştu.

Türkiye'de satrancın her yaşa, her kesime ulaştırılmasını istediklerini dile getiren Tulay, 'Bugün 81 ilde 500'ün üzerinde ilçede faaliyet gösteriyoruz. Türkiye şampiyonalarına 81 ilden katılım sağlanıyor. Ülkemizde satranç gittikçe daha da yaygınlaşıyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Çalışmalarımıza bu yönde devam edeceğiz.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA