Kumluca'da, 2. Abdülhamit Dönemi Konferası

Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, tarihi iyi okumak, iyi anlamak ve geleceğe buna göre yön vermek gerektiğini söyledi.

Sofuoğlu, Kumluca Belediyesi ve Anadolu Lisesi Okul Başkanlığı işbirliği ile düzenlenen organizasyon çerçevesinde Sultan Alparslan İlkokulu konferans salonunda, 2. Abdülhamit Dönemi konulu bir konferans verdi.

Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu topraklarında yaşayan insanların birçok olayla karşı karşıya kaldığını anlatan Sofuoğlu, bu olayların ister devlet içinde olsun, ister devlet dışında olsun her zaman inanan insanlara karşı yapıldığını ifade etti.

Osmanlı'ya bakıldığı zaman Yakın Çağ döneminde 9 padişahın darbeyle tahttan indirildiğini hatırlatan Sofuoğlu, şöyle konuştu:

'Osmanlı'nın son dönemi II. Abdülhamit dönemine bir bakın, bugün tarihimizi bilmediğimiz için bize diktatör olarak anlatıyorlar. Abdülhamit Han kesinlikle diktatör değildir. Son derece akılcı bir devlet yönetimi gerçekleştirmek istemiş, ancak buna karşı çıkan içte ve dıştaki şer odakları bugün olduğu gibi o zaman da boş durmayarak kendisini tahttan indirmiştir. Burada bize düşen görev tarihimizi iyi okumak, iyi anlamak ve geleceğimize buna göre yön vermek olacaktır. Asla ve kesinlikle bir intikam değil, geçmişte yapılan hataların tekrar etmemesi için, gelecek nesillerimizin bir daha kötü günler yaşamaması için, bugün sizlere, bizlere büyük görevler düşüyor.'

Sofuoğlu, söyleşi sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Kaynak: AA