'Kulağınızı Toka Ve Tığ İle Temizlemeyin'

Kulağı dış etkilerden koruyan 'kulak kiri'nin, anahtarlık, tığ, toka, pamuklu çubuk gibi maddelerle temizlenmesinin, işitme kaybına kadar uzanan rahatsızlıklara yol açtığı belirtildi AEÜ Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Avcu: 'Suyla temas eden kulağın içindeki nem hastalarda geçici de olsa rahatsızlığa sebep olmakta, bu durumda kulağın sadece giriş kısmının nemi normal pamukla, yumuşak bir havluyla veya bezle temizlenmesi önerilmektedir'

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Avcu, kulağı dış etkilerden koruyan ve halk arasında 'kulak kiri' olarak bilinen salgıyı temizlerken anahtarlık, tığ, toka, pamuklu çubuk gibi maddeler kullanılmasının, işitme kaybına kadar uzanan rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtti.

Avcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kulağın girişinde sarı, kahverengi macun kıvamında, siyah kuru pıhtılaşmış kan gibi ya da beyaz kepek şeklinde görüntülen salgının halk arasında 'kulak kiri' adıyla bilindiğini ifade ederek, kulağı dış etmenlere karşı koruyan bu salgının her durumda temizlenmemesi gerektiğini, söyledi.

Salgının gereksiz yere ortadan kaldırılmasıyla dış kulağın dış etmenlere daha açık hale geldiğine dikkati çeken Avcu, özellikle banyo, hamam ve umumi havuzlarda kulağın suyla temasıyla ağrı, akıntı, işitme kaybı, dış kulak yolu ödemi ve çene hareketiyle şiddetli ağrı meydana gelebileceğini dile getirerek, 'Özellikle şeker hastalarında ciddileşip, yayılabilen dış kulak yolu iltihaplarına, dış kulak yolu mantarına, uzun vadede ise devamlı bir kaşıntı, derin bir kulak ağrısına neden olabilmektedir.' diye konuştu.

- Saç kurutma makinesi önerisi

Avcu, önemli bir şikayet yoksa kulak kirinin banyo pamukları, toka, tığ, anahtar gibi dış kulak yolunun derinliklerine ulaşabilen aletlerle temizlenmeye çalışılmaması gerektiğini vurgulayarak, 'Suyla temas eden kulağın içindeki nem hastalarda geçici de olsa rahatsızlığa sebep olmakta, bu durumda kulağın sadece giriş kısmının nemi normal pamukla, yumuşak bir havluyla veya bezle temizlenmesi önerilmektedir. Hatta saç kurutma makineleri hafif ayarda çalıştırılıp, direkt kulağa doğru tutulmayarak, yaklaşık 20-30 santimetre uzaktan bir dakika kadar kurutma yapılabilir.' dedi.

- Kulağını tığ ile kaşıyınca hastanelik oldu

Kulak kirini yanlış yöntemlerle temizlemeye çalışırken işitme kaybına kadar uzanan rahatsızlıklarla polikliniklere başvuranların olduğuna işaret eden Avcu, şu değerlendirmede bulundu:

'42 yaşında bayan hasta el işi yaparken sağ kulağını tığ ile kaşımaya çalışmış, bu esnada sağında oturan kişinin hastanın eline yanlışlıkla dokunması sonucunda tığ daha ileri kulak yapılarına temas etmiş ve hasta ilgili kulakta ağrı, kanlı akıntı, işitme kaybı ile polikliniğimize başvurmuştur. Yapılan muayene ve tetkiklerinde sağ kulağında tığın kulak zarına ve dış kulak yapılarına zarar verdiği gözlendi. Hastanın kulak zarında delinme olması sebebi ile kulak zarı yaması uygulandı ve yaklaşık iki hafta çekti. Yine, 35 yaşında erkek hasta banyo sonrası pamuklu kulak temizleme çubuğuyla kulağını temizlerken pamuğu içine kaçırmış ve sağ kulağında işitme kaybı meydana gelmiş. Hastanın sağ dış kulak yolundaki pamuk uygun aparatla alındı. 10 yaşında bir kız hastamız, yaz ayında annesi banyo sonrası dış kulak yolunu pamuklu çubuk ile temizledikten sonra havuza giriyor. Sağ kulağında özellikle çene hareketleri ile aşırı ağrı, kulak yolu girişinde ödem, işitme kaybı, akıntı şikayeti ile bize başvurdu. Dış kulak yolu enfeksiyonu teşhisi konup tedavi altına alınan hastaya kulağın suyla ve temizlik araçları ile temas etmemesi tavsiyesinde bulunuldu.'

Avcu, şeker hastası olan ve insülin kullanan 64 yaşındaki kadın hastanın düzenli kontrole gelme yerine her türlü aletle kulağını temizlemeye çalışmasının kulakta şiddetli ağrılara neden olduğunu da aktararak, 'Ağrı kesici kullanmasına rağmen fayda sağlayamadığı sol kulak ağrısıyla bize geldi. Hastanın muayenesinde yoğun ödem, ağrılı muayene, dış kulak yolunda kanamalı, kırmızı lezyon izlenip, şiddetli dış kulak yolu enfeksiyonu ön tanısı konarak hastaneye yatırıldı.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA