İDT Daha Çok Seyirciyle Buluşmak İstiyor

İstanbul Devlet Tiyatrosu, ocak ayına kadar 6 yeni oyunu izleyiciyle buluşturacak İDT Müdürü Kayaokay: 'Bu yılın hedefi 500 bin seyirci olmalı. Yani 80100 binlik bir artışla, elimizdeki sahneleri kaybetsek bile o açığı kapatarak daha da yukarı doğru gitmeliyiz. Yeni salon ve sahnelerin açılmasıyla da bu rakam 600, 700 binleri, milyonları bulmalı' '17 milyonluk kentte, 17 tiyatro sahnesiyle yakalayabiliyorsak eğer yılda başlangıç olarak 1 milyon 700 bin seyirci hedefim hala var'

HİLAL UŞTUK - İstanbul Devlet Tiyatroları (İDT) Müdürü Zafer Kayaokay, bu yıl İDT için hedefin 500 bin seyirci olması gerektiğini belirterek, 'Yani 80-100 binlik bir artışla, elimizdeki sahneleri kaybetsek bile o açığı kapatarak daha da yukarı doğru gitmeliyiz. Yeni salon ve sahnelerin açılmasıyla da bu rakam 600, 700 binleri, milyonları bulmalı.' dedi.

Kayaokay, İDT'nin yeni sezon çalışmalarıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl perdeyi, tiyatro sanatçısı Kenan Işık'ın, yazar Ahmet Hamdi Tanpınar'ın aynı adlı romanından uyarladığı 'Huzur' oyunuyla açtıklarını belirtti.

'Huzur'un çok önemli bir oyun olduğunu ifade eden Kayaokay, 'Hem Türk romanının en büyük ustalarından ve dehalarından birinin eseri olması hem de Kenan Işık'ı tekrar onun edebi kimliğiyle gündeme getiriyor olmak benim için çok duygusal ve huzurlu bir iş. Bence İDT'ye çok yakışan bir edebi eser daha kazandırmış olduk.' dedi.

Dünya edebiyatının yanı sıra Türk edebiyatından oyunları da sahneleyeceklerini dile getiren Kayaokay, önceki yıl sahnelenen 15 yabancı ve 6 yerli oyunun dışında ocak ayına kadar 6 yeni oyun ve çocuk oyunlarının seyirciyle buluşacağını aktardı.

Zafer Kayaokay, yönetmen Şakir Gürzumar'ın 'Gün Adlı Aydınlık Oda' ile yönetmen, oyuncu Metin Belgin'in 'İki Ton' adlı yeni oyunları ile Güngör Dilmen'in 'Kuma' isimli oyunun sahneleneceğini dile getirerek, 'Bir taraftan da klasiklere dönmek, klasiklere bakmak istiyoruz. Bu anlamda daha önce oynadığımız ama tadı damağımızda kalan oyunlar var. Bunlardan bir tanesi dünyaca ünlü bir tiyatro eseri. 'Giydirici' adıyla biliyor bunu Türk seyircisi. Dresser adlı oyun, her aktörün oynamak istediği, bir tiyatro kulisinde geçen, giydirici ile bir aktörün yaşam hikayesini anlatıyor.' diye konuştu.

İDT'nin repertuvarında 'Hamlet', 'Hamlet Makinası' ve 'Coriolanus'un da olduğunu sözlerine ekleyen Kayaokay, şöyle devam etti:

'Bu yıl bir de bunların yanına Kral Lear eklenecek. Shakespeare'in en iyi oyunlarından, insanı anlatan oyunlarından biri. Yerli oyunlardan da bir Türk klasiği gelecek. Gençlerin değil ama biz orta yaş kuşağın bildiği 'Gulyabani' geliyor. Metin Arslan'ın oyunlaştırması ve kendisinin sahneye taşıyacağı baştan sona bir müzikal bu oyun. Sanıyorum hem Türk tiyatro edebiyatına bir Türk müzikali kazandırmış olacağız. Hem de turneler yaptığımızda Türk seyircisi keyifli bir Gulyabani müzikali ile karşılaşmış olacak.'

İDT Müdürü Kayaokay, Anadolu erenlerine de dikkati çekerek, 'Geçen sene Jennifer'ın Düğünü ile başladığımız Edebali konusu, bu sene kendini Hünkar Hacı Bektaşi Veli'ye ve Yunus Emre'ye getirecek. Yunus Emre'nin hayat hikayesini, felsefesini ve Yunus'un Allah'la birleşmesini anlatan, benim sahneye koyacağım Yunus Emre gelecek. Sanıyorum eğer program ve plan doğru giderse aralık sonu gibi perdesini açacak ve Yunus Emre 'merhaba' diyecek seyircisine.' dedi.

Geçen yıl 11 sahnede görev yaptıklarını, son 37 yılın en yüksek seyirci rakamlarına ulaştıklarını ifade eden Kayaokay, yaklaşık 420 bin izleyicinin oyunları izlediğini dile getirdi.

Kayaokay, bu yıl iki sahnenin eksildiğini ifade ederek, şunları anlattı:

'Bu yılın hedefi 500 bin seyirci olmalı. İstanbul için geçerli bu bahsettiğim rakamlar. Yani 80-100 binlik bir artışla, elimizdeki sahneleri kaybetsek bile o açığı kapatarak daha da yukarı doğru gitmeliyiz. Yeni salon ve sahnelerin açılmasıyla da bu rakam 600, 700 binleri, milyonları bulmalı. 17 milyonluk kentte, 17 tiyatro sahnesi ve mümkünse yakalayabiliyorsak eğer, yılda hiç değilse başlangıç olarak 1 milyon 700 bin seyirci hedefim hala var. Görevime geldiğimden beri bunu söylüyorum. Hep de söyleyeceğim. Zaten bir milyon 700 bin seyirci yakalandığı zaman görevimin bitmiş olduğunu düşüneceğim artık.'

Devlet Tiyatrolarının (DT) sezonu yerli oyunla açmasına ilişkin yapılan eleştirileri de 'spekülasyon' olarak değerlendiren Kayaokay, DT'nin Ardahan'dan Edirne'ye kadar görev yapan bir kurum olduğunun altını çizerek, '36 yıldır bu kurumun içindeyim ben. 36 yıllık tecrübemle söylüyorum bunu. Yerli oyun sayısı yabancı oyun sayısının iki katıdır.' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA