Filistin'deki Tarihi El Hamule Camisi, Restore Ediliyor

Mirasımız Derneği Başkanı Demirci: 'Restorasyonun toplam maliyeti 374 bin lira. Caminin restorasyonunu yardımseverlerin destekleriyle en kısa sürede bitirerek, ibadete açacağız'

Kudüs ve Civarındaki Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma Derneği (Mirasımız Derneği) Başkanı Muhammet Demirci, Filistin'deki tarihi El Hamule Camisi'nin restorasyonunun maliyetinin 374 bin lira olduğunu, restorasyonu yardımseverlerin destekleriyle en kısa sürede bitirerek, ibadete açacaklarını bildirdi.

Dernekten yapılan açıklamada, minaresi tamamen yıkılan, kubbesi ile duvarlarının çökme tehlikesi bulunan El Hamule Camisi'nin restorasyonunun başladığı bilgisi verildi.

1740'ta inşa edilen caminin 1948'de İsrail tarafından ibadete kapatıldığına vurgu yapılan açıklamada Demirci'nin şu ifadeleri aktarıldı:

'Cami, medrese, çeşme ve birçok tarihi ev kapalı kaldıkları süre zarfında bakımsızlık nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Filistin'de yaşayan Müslümanlar ise maddi imkansızlıkları nedeniyle bu eserleri onarma imkanına sahip değiller. Bunu fırsat bilen İsrail çıkardığı 'Kayıp Mülkler Kanunu' ile bu eserlere el koyup farklı amaçlar için kullanıyor. Bu şekilde el konularak, otel, bar, lokanta yapılan birçok İslami eser var. Biz Mirasımız Derneği olarak yıkılan veya bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehlikesi yaşayan eserleri asıllarına uygun şekilde restore ederek yeniden Müslümanların hizmetine sunuyoruz. Tabii, bunu yardımsever halkımızın destekleriyle yapıyoruz.'

- Minare inşaatı başladı

Demirci, caminin yıkılan minaresinin aslına uygun olarak inşa edilmesi çalışmalarına başlandığını belirterek, yardımseverlere destek çağrısında bulundu.

Derneğin 'www.mirasimiz.org.tr' bağış yapılabileceği bilgisini veren Demirci, 'Mirasımız Derneği, hem Osmanlı mirası tarihi yapıları hem de Kudüs'ün İslami kimliğini muhafaza etmek amacıyla sürekli yeni restorasyon projeleri üretiyor. Dernek olarak sadece restorasyon çalışmaları yapmıyoruz. Ramazanda Mescid-i Aksa bahçesinde iftar ve sahur organizasyonları, yıl içerisinde sürekli olarak kumanya dağıtımı, Kurban kesimi yapıyor, Mescid-i Aksa bahçesinde ilim halkaları kuruyoruz. İmkansızlıkları nedeniyle Mescid-i Aksa'ya gidemeyen Müslümanları civar yerleşim birimlerinden Mescid-i Aksa'ya ücretsiz olarak taşıyoruz.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA