Ekim Ayı İhracat Rakamları Açıklandı (3)

TİM Başkanı Büyükekşi: 'İhracatın düşmesinde çevre ülkelerde yaşanan sorunlar, ihracat fiyatlarının düşmesi ve Rusya ile düzelen ilişkilerin ihracat rakamlarına henüz yansımaması etkili oldu' 'Ayrıca, geçen seneki ekim ayına göre bu sene 1 iş günü eksik olması da ekim ayı ihracatının gerilemesine etki etti' '15 Kasım ile 16 Kasım'da İstanbul’da ilk defa İhracat Zirvesini düzenleyeceğiz'.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 'İhracatın düşmesinde çevre ülkelerde yaşanan sorunlar, ihracat fiyatlarının düşmesi ve Rusya ile düzelen ilişkilerin ihracat rakamlarına henüz yansımaması etkili oldu.' dedi.

Büyükekşi, Ford Otosan’ın Yeniköy Fabrikası'nda ekim ayı ihracat verilerine ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, ihracatçıların 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hacmi ve dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay alma hedefini anımsatarak, 'Son açıklanan verilere göre bu oranı, yüzde 0,89’a çıkarmayı başardık. Diğer taraftan AB’nin ithalatından aldığımız pay ise yüzde 1,27 seviyelerine ulaşarak rekor kırdı. Bu oranı daha da geliştirmek için yüksek katma değerli üretimi artırmamız gerekiyor. Bunun için de Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma gerekli. Her şeyden önemlisi ise bu dört prensipte kararlı olmak gerekli.” diye konuştu.

Dünya ticaretindeki daralmaya da değinen Büyükekşi, şunları kaydetti:

'DTÖ, 2016 için dünya ticareti büyüme beklentisini yüzde 2,8’den yüzde 1,7’ye düşürdü. Bu revizede, ithalat talebinin gerilemesi, Çin, Brezilya başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin beklentinin altında büyümesi etkili oldu. DTÖ tarafından açıklanan güncel verilere göre (ocak-ağustos dönemi) küresel ticaret yüzde 4,4 daraldı. Aynı dönemde, Güney Kore’nin ihracatında yüzde 8,8, İngiltere’de yüzde 12,1, Çin’de yüzde 7,2 ve ABD’de yüzde 5,6 düşüş var. Ülkemiz ise her şeye rağmen diğer ülkelere kıyasla olumlu bir performans ortaya koyuyor.'

Büyükekşi, ekim ayı ihracat verilerine ilişkin, TİM rakamlarında mücevher haricindeki altın ihracatının yer almadığını ifade ederek, dolayısıyla açıkladıkları rakamlar ile Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) altın dahil rakamlarının farklılık gösterdiğini bildirdi.

Ekim ayı ihracatındaki yüzde 4,6'lık düşüşün, geçen sene ekim ayında yine TİM’in altın hariç ihracat rakamları olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti:

'İhracatın düşmesinde çevre ülkelerde yaşanan sorunlar, ihracat fiyatlarının düşmesi ve Rusya ile düzelen ilişkilerin ihracat rakamlarına henüz yansımaması etkili oldu. Ayrıca, geçen seneki ekim ayına göre bu sene 1 iş günü eksik olması da ekim ayı ihracatının gerilemesine etki etti. Hükümetin attığı adımlar ihracata ciddi katkılar sağlayacak. İhracatçıya yeşil pasaport verilmesi hususunda Ekonomi Bakanımız detayları açıkladı. Maliye Bakanımız ihracata verilen desteklerin üç katına çıkacağı müjdesini verdi. Bu adımların hem yatırım hem de ihracata önemli pozitif etkileri olacağına inanıyoruz. Altı kıtada 249 ülkeye mallarını satan ihracatçılarımız hükümetimizin de desteğiyle artık kolaylıkla ihracatını geliştirebilecek.'

Büyükekşi, TİM olarak ihracatta katma değer artışını tetikleyecek Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markaya yönelik etkinliklerini son dönemde yoğunlaştırdıklarını anlatarak, 'Ekim ayında Türkiye’de ilk kez tasarımı tek çatı altında buluşturan Türkiye Tasarım Haftasını gerçekleştirdik. Geçtiğimiz hafta Adana İnovasyon Haftasını tamamladık. 15 Kasım ile 16 Kasım'da İstanbul’da ilk defa İhracat Zirvesi’ni düzenleyeceğiz. Etkinliğimize Başbakanımız ve birbirinden değerli Bakanlarımız teşrif edecek. Bu etkinliklerle ihracatımızda katma değerin kalıcı, ihracat artışının sürdürülebilir olması için tüm gayretimizle çalışıyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

(Son)
Kaynak: AA