Dünya Kanser Kongresi, Paris'te Başladı

Kongrenin açılış konuşmasını Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü Başkanı Kutluk, yaptı.

Dünya Kanser Kongresi (WCC), Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın konuşmalarıyla açıldı.

Başkent Paris'te düzenlenen kongrenin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Kutluk, kendisinin bu gecede böyle bir konuşma yapmaktan onur duyduğunu dile getirerek, dünyanın birçok ülkesinden doktorların yanı sıra araştırmacılar, bilim adamları ve 11 ülkenin sağlık bakanlığından temsilciler kongrede olduğunu söyledi.

Günümüzde herkesin illa kanserden bir yakınını kaybettiğini ifade eden Kutluk, bu ölümcül hastalığın seyrinin değişebileceğini belirtti.

Kutluk, kanserle mücadele kapsamında, gelecek nesillere umut aşılayarak geleceği değiştirme şanslarının olduğunu, kongreden sonra tüm katılımcıların ülkelerine kanseri yenme ve mücadele noktasında yeni fikirlerle döneceğini dile getirdi.

Kutluk'tan sonra konuşan Hollande ise Kutluk'a, WCC'nin Paris'te yapılmasını kabul ettiği için teşekkür ederek, Fransa olarak kanserle mücadelede birlik olduklarını ifade etti.

Hollande, kanserin dün ölümcül bir hastalık olduğuna işaret ederken bugün artık tedavi edilebilir bir hastalığa dönüştüğünü sözlerine ekledi.

Dünya sağlık örgütü verilerine göre, 2012'de 14,1 milyon kişi kansere yakalandı ve bunlardan 8,2 milyonu hayatını kaybetti. Kansere yakalanmada sigara ilk etken olarak tespit edilirken hastalığa yakalanma oranı özellikle Afrika, Asya ve Güney Amerika'da artmış durumda.

Uzmanlar, 2030'a kadar önlem alınmazsa 26,4 milyon kişinin kansere yakalanacağı ve her yıl 17 milyon kişinin kanser nedeniyle hayatını kaybedeceğini belirtiyor.

Paris'te başlayan ve 4 Kasım'a kadar devam edecek kongrede ise kanserle uluslararası ölçekte mücadele edilmesi hedefleniyor.

Kaynak: AA