DAP İllerine 2 Yılda 19 Bin Adet Sıvat Dağıtıldı

Bölge illerinden gelen yoğun talep üzerine, ilki 2015 yılında olmak üzere, bu yıl da devam eden sıvat dağıtımı tamamlandı. Yapılan çalışmayla, 2 yılda toplam 19 bin adet sac ve beton sıvat bölgeye kazandırılmış oldu.

DAP İllerine 2 Yılda 19 Bin Adet Sıvat Dağıtıldı
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının “Hayvancılık Altyapısının Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, bölgede meraya dayalı hayvancılık yapılan alanlarda, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların temiz su ihtiyacını karşılamak amacıyla, 2016 yılında, finansmanının tamamı DAP İdaresi tarafından karşılanarak yaptırılan 9 bin 960 adet sac ve prefabrik beton sıvatın dağıtımı tamamlandı.

Ülke ekonomisine de katkı sağlayan bu uygulamayla; Büyükşehir Belediyeleri ve İl Özel İdareleri tarafından imal edildikleri noktalardan alınıp muhtarlara teslim edilen sıvatlar, köy ve mera arazilerinde belirlenen yerlere kurularak, hem hayvanların temiz ihtiyacı karşılanmış hem de suya ulaşmada zorluk yaşanan alanlara yerleştirilen sıvatlar sayesinde hayvanların enerji kaybı önlenmiş oluyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Bölgede hayvancılığı daha verimli kılmak, kırsal alanda büyükbaş ve küçükbaş hayvanların temiz su ihtiyacını karşılamak amacıyla, bu yıl 5 bin 850 adet sac, 4 bin 110 adet beton olmak üzere toplam 9 bin 960 adet sıvatın köy ve meralardaki hayvan yetiştiricilerine dağıtıldığını söyledi.

Başkan Demir, “Meranın durumuna göre beton mu, sac mı hangisi tercih edilecekse onun kullanılmasını istedik. Bunun için hem sac hem de beton sıvat yaptırdık. Ayrıca, bu yıl dağıtılan beton sıvatlarda içerisine daha fazla su alacak şekilde revizyon yapıldı. Geçtiğimiz yıl, ilk etapta, toplam 9 bin 30 adet sac ve beton sıvat bölge illerine dağıtıldı. Bu yıl sıvatların dağıtımına ise Ağustos ayında başlandı. Böylece 2 yılda, DAP İdaresine bağlı 15 ilin ilçe, köy ve meralarına toplam da 19 bin adet sıvat dağıtılmış oldu” dedi.

Türkiye’nin en büyük meralarının DAP Bölgesinde olduğunu ve burada yaşayan nüfusun büyük bölümünün de geçimini hayvancılık yaparak sağladığına dikkat çeken Başkan Demir, meralardaki hayvanların su ihtiyacını karşılama konusundaki sıkıntıdan dolayı böyle bir çalışma başlattıklarını ve illerden gelen yoğun talep üzerine söz konusu uygulamaya bu yıl da devam ettiklerini söyledi.

Meraların, hayvanların beslenmesindeki önemine vurgu yapan Başkan Demir, “Hayvanların merada otlatılması önemlidir. Çünkü kaba yemi ucuza mal etmiş olursunuz. Ancak, temiz, sağlıklı ve kolay erişilebilir su, hayvanların verimlerinde ve hastalıklardan korunmalarında beslenmeleri kadar önemlidir” şeklinde konuştu.

İdareye bağlı 15 il, 130 ilçe ve 7 bini aşkın köye hizmet götürmeye çalıştıklarını ifade eden Başkan Demir, Bölgenin var olan potansiyelini harekete geçirmek için özellikle tarım ve hayvancılığa odaklandıklarını söyledi.

Başkan Demir, “Doğduğu yerde doyan ve uğraştığı işten kazandığı için zevk alan bir üretim modeli kalkınmanın birinci faktörüdür” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA