Avustralya Ve Endonezya Güney Çin Denizi'ni Birlikte Denetleyecek

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Avustralya ve Endonezya savaş gemilerinin tartışmalı Güney Çin Denizi’nde birlikte devriye gezeceğini söyledi.

Bishop, Avustralya Yayın Kurumu (ABC) Radyosuna yaptığı açıklamada, Avustralya ve Endonezya’nın Güney Çin Denizi’ndeki devriye görevinin uluslararası hukuka uygun olarak icra edileceğini belirtti.

Kararın, Avustralya Savunma Bakanı Marise Payne ve Endonezya Savunma Bakanı Ryamizard Ryacudu'nun geçen hafta Bali Adası’ndaki görüşmesinde alındığını dile getiren Bishop, Avustralya’nın 'bölgede barış, istikrar ve güvenliğe destek verdiğini' vurguladı.

Avustralya gemilerinin, ABD ve Hindistan ile Güney Çin Denizi’nde tatbikat yaptığını hatırlatan Bishop, ‘‘Bölge ülkesi olarak bu, zaten bizim düzenli olarak yaptığımız bir şey.’’ dedi.

Avustralya ve Endonezya'ya ait gemiler, halihazırda Timor Denizi’nde yasa dışı balıkçılık ve insan kaçakçılığını önlemek için ortak çalışmalarda bulunuyor.

Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan, petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip Güney Çin Denizi'ndeki adalar üzerinde başta Çin olmak üzere Vietnam, Malezya, Brunei, Tayvan ve Filipinler hak iddia ediyor.

Uluslararası Tahkim Mahkemesinin, Çin’in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetmesinden sonra bölge ülkeleriyle Çin arasında gerginlik tırmanmıştı. Endonezya, bölgede yasa dışı avlandıklarını ileri sürdüğü Çin bandıralı balıkçı gemilerine ateş açmıştı.

Yıllık 500 trilyon dolarlık ticaret hacmine sahip bölgenin kendisine ait olduğunu iddia eden ve Uluslararası Tahkim Mahkemesinin kararını tanımayan Çin ise geçen ay Avustralya’ya Güney Çin Denizi hakkında ‘‘dikkatli konuşup, dikkatli davranma’’ çağrısında bulunmuştu. Avustralya, bir yandan en büyük ticari ilişki içinde bulunduğu Çin ile arasını iyi tutarken, diğer yandan da Güney Çin Denizi sorununda müttefiki ABD ve bölge ülkeleriyle Çin’e karşı hareket ediyor.

Kaynak: AA