2. Bursa Blok Mermer Fuarı Yarın Başlayacak

MADSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Efendioğlu: 'Dünyanın en büyük blok mermer tedarikçisi, Türkiye. İtalya, 2000'li yıllarda dünyaya çok ciddi blok satıyordu. Biz, 10 yılda İtalya'nın elinden bu blok satışındaki birinciliği aldık' 'Bloklarımız, hiç de ucuz fiyata satılmıyor; çok iyi fiyata satılıyor. Mermer rezervleri, öyle kolay tükenecek rezervler değil. Endişe edilecek bir şey yok'

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde, TÜYAP Bursa Fuarcılık ve Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) iş birliğiyle düzenlenen '2. Bursa Blok Mermer Fuarı', 2-5 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek.

MADSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Efendioğlu, BTSO Altıparmak Hizmet Binası'nda düzenlenen basın toplantısında, dünyada kapalı alanda mermer fuarının sadece Bursa'da yapıldığını, onun için de çok büyük ilgi gördüğünü, fuara Türkiye'nin dört bir tarafından blok mermer üreticilerinin geldiğini belirtti.

İlk fuardan ziyaretçilerin mutlu bir şekilde ayrıldığını hatırlatan Efendioğlu, 'Geçen yıl fuarda 550 mermer blok sergilenmişti. Bu sene birebir artışla bin 80 adet blok sergilenecek. Yabancı ziyaretçi sayısında da iki katından fazla bir artış var. Çok ciddi yabancı ziyaretçi bekliyoruz.' diye konuştu.

Türkiye'nin dışarıdan işlenmiş mermer almadığını anlatan Efendioğlu, şunları kaydetti:

'Yurt dışına blok mermer satmak zorundayız. Türkiye'de 8 milyon tona yakın blok mermer üretiyoruz. Cumhuriyet tarihi boyunca kurduğumuz fabrikalar, bunun ancak 2 milyon tonunu işleyebiliyor. Yani 6 milyon tonunu mecburuz satmaya. Zaten dünyanın en büyük blok mermer tedarikçisi, Türkiye. İtalya, 2000'li yıllarda dünyaya çok ciddi blok satıyordu. Biz, 10 yılda İtalya'nın elinden bu blok satışındaki birinciliği aldık. Bundan sonra Çin, Hindistan fuarına blok satışı için katılmayan, burnundan kıl aldırmayan İtalya, şimdi blok satmak için çok ciddi gayret ve Türkiye ile büyük bir rekabet içinde. Bloklarımız, hiç de ucuz fiyata satılmıyor; çok iyi fiyata satılıyor. Mermer rezervleri, öyle kolay tükenecek rezervler değil. Endişe edilecek bir şey yok. Orhaneli'deki 105 milyar dolarlık rezerv, bugünkü hızla işlense 200 yılda bitmeyecek bir rezerv. 'Bloklar, yurt dışına bedavaya gidiyor' söylemi, bir şehir efsanesi, çok yanlış bir bilgi.'

- 'Hindistan'da kotaların kalkması, fuarın önemini artırıyor'

TÜYAP Bursa Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü de düzenlenen fuarlarla blok mermer sektöründe Türkiye'nin pazar payını artırmaya devam ettiklerini söyledi.

'Yarın açılışını yapacağımız dünyada ve Türkiye'de örneği olmayan Blok Mermer Fuarı'nı yüzde 41 büyümeyle açacağız' diyen Ersözlü, doğru zamanda, doğru proje ve paydaşlarla yola çıktıklarını, fuar merkezinin her metrekaresinin dolduğunu vurguladı.

Geçen sene fuar açılmadan blok mermerlerin satıldığını anımsatan Ersözlü, şöyle konuştu:

'Bu yıl, 2-3 gündür yerleşim devam ederken, yurt dışından ve yurt içinden gelen ziyaretçilerin bir kısmı, yüzde 70 civarında bloğu satın almış. Buradaki amacımız, 600'ün üzerinde renk ve desende sergilenen bloğu dünyanın her tarafına satmak. Fuarda, 26 bin ton blok mermer sergileniyor. Tüm fuarlar içinde en ağırı olan fuar, 50 bin metrekarede hazırlandı. Fuara, 14 ülkeden 200'ün üzerinde firma katılıyor. Geçtiğimiz yıl, 14 bin civarında ziyaretçi vardı. Bu yıl da 20 binin üzerinde profesyonel ziyaretçi bekliyoruz. Yurt dışından 500'ün üzerinde iş adamı ağırlayacağız. Çin ve Hindistan, en önemli alıcılarımız. Bunun haricinde çok farklı coğrafyalardaki 25 ülkeden iş adamları var. Hindistan'da kotaların kalkması, fuarın önemini artırıyor.'

- 'Sektörün dünya oyuncularını Bursa'da topluyoruz'

BTSO Başkanı İbrahim Burkay da fuarın ortak aklın gücü olarak düzenlendiğini ifade ederek, doğal bir kaynağı sadece yerinden çıkartmanın yetmediğini aktardı.

Blok mermer sektörünün, güçlü bir sektör olduğuna dikkati çeken Burkay, 'Bu sektörün dünya oyuncularını Bursa'da topluyoruz. Blok mermer, 2002'de 35 milyon dolar ihracatı başarabilen bir sektördü. Şu anda tek bir firmanın yaptığı ihracat rakamı bu seviyede. 2014'te 2,1 miyar dolar ihracat. Bu sene inşallah yine 2 milyar doları geçecek. Sektörün 2023 hedefi ise 7 milyar dolar ihracat.' ifadelerini kullandı.

Burkay, dünyadaki doğal taş rezervinin yüzde 40'ının Türkiye'de, bunun da yüzde 10'unun Bursa'da olduğunu vurgulayarak, 'Bu anlamda çok ciddi bir zenginliğe sahibiz.Türkiye'ye bu zenginlikleri kazandırırken, yaşanılabilir ve sürdürülebilir çevreyi de mutlaka gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu anlamda dünyadaki iyi örnekleri takip edip Türkiye'de uygulamasını hayata geçirmeliyiz. Sadece blok mermer satışı değil, işlenmiş mermer satışını da destekleyecek bir organize sanayi bölgesi projemiz var.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA