GTO'da Mini İran Zirvesi

Gaziantep Ticaret Odası (GTO), İran'a iş yapan şirket temsilcileriyle İran'ın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi Hamid Zadboom'u buluşturdu.

GTO'dan yapılan açıklamaya göre, ticaret odasında bir araya gelen taraflar, Gaziantep-İran ticaret hacminin artırılması için yapılması gerekenleri konuştu.

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, toplantıda yaptığı konuşmada, İran pazarını önemsediklerini ve bu nedenle Tahran'a ticaret ofisi açma kararı aldıklarını söyledi.

Ofisin kısa süre içinde hizmete gireceğini anlatan Bartık, bu ofisin Gaziantep-İran ilişkilerine önemli katkı sunacağını belirterek, ofisin Gaziantep iş dünyasının yanı sıra Türk şirketlerine de hizmet sunacağını vurguladı.

Geçen yıldan beri Türkiye-İran arasındaki dış ticaretin artmaya başladığını, bunun da sevindirici olduğunu ifade eden Bartık, şöyle konuştu:

'İki tarafta iş ziyaretleri ve sektörel buluşmalarla ilerleyen dönemlerde ticareti artıracaktır. Gaziantep, 9 ayda İran'a 195 milyon 358 bin dolarlık ihracat yaptı. Geçen senenin aynı dönemine bakıldığında yüzde 16'lık artış olduğu gözleniyor. İran'a 2015 yılının ocak-eylül döneminde 168 milyon 422 bin dolarlık ihracat yapılmıştı. Bu artış sevindirici ama yeterli değil. Biz İran’ın ihracatımızda ön sıralarda yer almasını istiyoruz. Bunun da gelecek yıllarda olacağına inanıyoruz.'

İran'ın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi Hamid Zadboom da Gaziantep'in İran için önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, 'Karşılıklı ziyaretlerle ilişkilerimiz daha iyi seviyelere gelecektir. Türkiye güvenli bir ülke ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz.' dedi.

İran’da iş yapan çok sayıda Gaziantepli firma olduğunu kaydeden Zadboom, 'Gaziantep'ten İran'a iş heyetleri bekliyoruz. Gaziantep ticaret ve sanayi kenti, amacımız Gaziantep ve İran arasındaki ilişkileri daha da artırmak.' ifadelerini kullandı.

Zadboom, Türkiye ve İran arasındaki dış ticaret hacminin artırılmasını amaçladıklarını dile getirerek Türkiye-İran dış ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmak istediklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Ateşe Zadboom, Gaziantep iş dünyası temsilcilerinin sorularını cevapladı.

Kaynak: AA