Bakanlar Tüfenkci Ve Elvan, Mersin'de

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: '(Yaş Sebze ve Meyve Çalıştayı) Bu çalıştaylar sonucunda sağlıklı bir hal yasası oluştururuz. Acele etmiyoruz. Bu çalıştayların yapılmasını bekliyoruz. Buradan çıkan sonuçlar neticesinde biz adım atacağız' Kalkınma Bakanı Elvan: 'Körfez ülkelerinden meyve ve sebze ithal eden firmaları İçel'e getireceğiz. İhracatçılarımızla buluşturacağız. İçel'in Rusya veya 12 ülkeye sebze meyve ihracatına bağımlı olmasından kurtaracak bazı tedbirler alacağız'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yaş sebze ve meyve çalıştaylarıyla ilgili, 'Bu çalıştaylar sonucunda sağlıklı bir hal yasası oluştururuz. Acele etmiyoruz. Bu çalıştayların yapılmasını bekliyoruz. Buradan çıkan sonuçlar neticesinde biz adım atacağız.' dedi.

Bakan Tüfenkci ile Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, İçel Yaş Meyve ve Sebze Hali'ni ziyaret ederek esnafın sıkıntılarının dinledi. İki bakan daha sonra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü ile İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliğinde MTSO Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Yaş Sebze ve Meyve Çalıştayı'na katıldı.

Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, İçel'in ekonomi açısından çok önemli bir il olduğunu söyledi.

Son 9 ayda gerçekleştirilen yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracatın yaklaşık yüzde 33'ünü hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamuller, yüzde 25'ini de yaş sebze ve meyvenin oluşturduğunu belirten Tüfenkci, 'Bu önemli bir rakam. Türkiye yaklaşık 47 milyon ton civarında yaş sebze meyve üretiyor. Bunun İçel tek başına 4 milyon tonunu üretiyor, bu da piyasanın yaklaşık yüzde 8,48'ini oluşturuyor. Bu rakam İçel'deki üreticiler için önemli olduğu kadar bunun ticaretini yapanlar için de önemli bir rakam.' diye konuştu.

Tüfenkci, Türkiye'de 2015 verilerine göre yaklaşık 100 milyar liralık bir işlem hacmine sahip yaş sebze meyvede zayi oranının yüzde 20 olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

'Merkez Bankası verilerine ve diğer TÜİK verilerine göre de bu oran yüzde 25'lere tekabül ediyor. Bizim çalışmalarımız da bu zayi oranlarının Türkiye'de yüzde 25 olduğunu gösteriyor. Kiloda 1 lira olduğunu düşündüğünüzde yüzde 25 oranlık fire 25 milyara tekabül ediyor. Bu Türkiye ekonomisinin, sizlerin kaybı. Bunun üzerinden ticaret yapanların kaybı ama en büyük kayıp üreticilerin tüketicilerin kaybı. Bizim amacımız, istiyoruz ki tüketicimiz ucuz meyve sebze tüketsin. Üreticimiz emeğinin karşılığını alsın. Eğer üreticimiz emeğinin karşılığını almadığı zaman hem üretimde azalmalar meydana geliyor hem de üreten ondan bir şey anlamıyor. Ben hep söylerim, üretimde verimlilik ayrı bir nokta, çeşitlilik ayrı bir nokta ama siz ürettiğinizi satamıyorsanız aslında satamadığınız ürün sizin değildir. Bunu satıyorsanız bir anlamı var. Biz bu noktada bu çalışmalarımızda hem üreticiyi hem tüketiciyi düşünmek zorundayız. Bu ticaretin birçok paydaşları var. Bu tedarik zincirinde üretici üretiyor ya hale getiriyor ya tüccara devrediyor. Ondan sonra bir başka mekanizma devreye giriyor ve o mekanizmadan bu fiyatlar nasıl seyir alıyor bunu izlememiz, görmemiz açısından da mekanizmalar oluşturmaya çalışıyoruz. Kayıtlar oluşturmaya çalışıyoruz.'

- Hal Yasası çalışmaları

Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın İçel için şans olduğunu aktardı.

Çalıştayın ilkini İçel'de düzenlediklerini, Antalya, İstanbul, Ankara ve çeşitli illerde de devam edeceklerini aktaran Tüfenkci, 'Bu çalıştaylar sonucunda sağlıklı bir hal yasası oluştururuz. Acele etmiyoruz. Bu çalıştayların yapılmasını bekliyoruz. Buradan çıkan sonuçlar neticesinde biz adım atacağız. Biz hiçbir bir düzenlemeyi sizin görüşünüzü almadan hükümet olarak hayata geçirmemeye çalışıyoruz. Sizin burada vereceğini katkılar bizim için önemli. Ne kadar düzenleme yaparsak yapalım eğer denetim yoksa hiçbir işe yaramıyor. Türkiye'de düzenlemeler gerçekten mükemmel. İyi yasalar var ama denetlemede eksikliğimiz olduğu için bu noktada zayıf kalıyoruz. Bu noktada da adım atmış olacağız.' ifadelerini kullandı.

Tüfenkci, hiçbir ticaretin kazançsız olmayacağını, arada kim olursa olsun halcisinden komisyoncusuna, ihracatçısından ithalatçısına bütün herkesin yaptığı işten bir kar elde etmeleri ancak bu karın makul seviyelerde tutulması gerektiğini dile getirdi.

Yaş sebze ve meyvenin mevsimsel etkilerden en fazla etkilenen ürünler olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, 'Yani bir madeni eşya gibi değil. Onun borsası alımı satımı belli ama yaş sebze üretiminde mevsimlerin etkisi çok fazla oluyor. Burada aşırı bir oynaklık var. Yapacağımız çalışmalarla bu oynaklığı biraz düşürebilir, getireceğimiz standartlarla öngörülebilir fiyatları oluşturmak için uğraşabiliriz.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Körfez ülkelerinden meyve ve sebze ithal eden firmaları İçel'e getireceğiz'

Bakan Elvan da böyle bir toplantının ilk kez İçel'de düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İçel'in meyve ve sebze üretiminde çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Elvan, 'Birçok meyve üretiminde 1. sırada yer alıyor. Başta muz olmak üzere. Kayısı da bile Malatya meşhur ama Türkiye kayısısından almış olduğu pay yüzde 15. Birçok üründe İçel'in güçlü bir üretim potansiyeli ve alt yapısı var.' dedi.

Bakan Elvan, üretimden tüketime kadar geçen süreçte tedarik zincirinde ciddi bir fiyat artışının söz konusu olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Üreticiden 1 liraya çıkan ürün her alanda değil ama bazı ürünlerde 3-4 liraya kadar çıkabiliyor. Demek ki tedarik zincirinde bir sorun var. İşte bu sorunu çözebilmek amacıyla Gıda Komitemiz yeniden yapılandırıldı, bu çerçevede Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız büyük bir çalışma başlattı. Burada bakanlık personelimiz sizi detaylı olarak dinleyecekler. Sorunlarınızı dinleyecekler, bu konuda ne tür önlemler alabiliriz, bunları siz ortaya koyacaksınız. Bu çerçevede bir plan ve program hazırlayarak atılması gereken somut adımları hükümet olarak atacağız. Bizim hükümet, parti olarak en belirgin özelliğimiz bizatihi sorun neredeyse o sorunun yerinde tespit etmek. Biz vatandaşımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın ayağına gitmekten hiçbir zaman çekinmeyiz. Onur, gurur duyarız.'

- İhracatı artırma hedefi

Elvan, ürünün tüketiciye ulaşıncaya kadar malın yüzde 20'sinin zayi olduğunu, bu oranın düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Soğuk zincire ihtiyaç duyulduğunu ve bu konuda destek vermeye hazır olduklarını, meyve ve sebze halinin bir anlamda borsa işlevi görmesi gerektiğini aktaran Elvan, şunları söyledi:

'Bunu sağlamamız lazım. Bir borsaya dönüşüm olması lazım. Diğer taraftan lojistiğe yönelik bazı sıkıntılarımız var. Bazı tedbirlerin alınması gerekiyor ki bizim enflasyon rakamları içinde diğer alanlardaki enflasyon oranımıza göre gıda enflasyonu daha yüksek. Bunun inşallah üstesinden geleceğiz. Bir başka önemli husus. İçel'in sebze ve meyve üretiminde önemli bir konuma sahip olması nedeniyle önümüzdeki günlerde Körfez ülkelerinden meyve ve sebze ithal eden firmaları İçel'e getireceğiz. İhracatçılarımızla buluşturacağız. İçel'i Rusya veya 1-2 ülkeye sebze meyve ihracatına bağımlı olmasından kurtaracak bazı tedbirler alacağız. Bu konuyu ben Suudi Arabistan'da ilgili yetkililerle görüştüm. Daha önce Kuveyt de de bu konuyu gündeme getirmiştim. İnşallah önümüzdeki günlerde bu toplantıyı gerçekleştireceğiz. Körfez ülkelerine meyve ve sebze alanında daha fazla ihracatı nasıl yapabilir konuşacağız. Bununla ilgili bir çalıştayımız olacak. Bu şekilde de meyve ve sebze ihracatının yapmış olduğumuz ülke sayısını çeşitlendirmeyi hedefliyoruz.'

Toplantıya, İçel Valisi Özdemir Çakacak, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ve çok sayıda davetli katıldı.
Kaynak: AA