Suriyeli Muhaliflerden 'Zorunlu Göçe Hayır' Konferansı

Suriyeli muhalifler, Beşşar Esed rejiminin kuşatması altındaki zorunlu göçe dikkat çekmek için "Zorunlu Göçe Hayır" konferansı düzenledi.

Suriyeli Muhaliflerden 'Zorunlu Göçe Hayır' Konferansı
Suriye’deki zorunlu göçü durdurmak için Suriyeli muhalifler tarafından Gaziantep’te “Zorunlu göçe hayır” konferansı düzenlendi.

Konferansa aktivist Halid Ebu Salah ve Suriye’nin uzaya çıkan ilk ve tek astronotu olarak da bilinen Tuğgeneral Muhammed Faris konuşmacı olarak katıldı.

Doğup büyüdükleri terk etmek zorunda kalarak Türkiye’ye sığınan çok sayıdaki Suriyeli vatandaş da konferansa katıldı.

Konferansta Suriye’de yaşanan zorunlu göçe dünyanın sessiz kaldığı belirtildi.

“Yaşanan zorunlu göçün durdurulması gerekiyor”

Halid Ebu Salah, uluslararası toplumun Suriye’de yaşanan zorunlu göç olayına sessiz kalmaması gerektiğini söyledi.

Halid Ebu Salah, “Uluslararası toplumun yaşanan bu olaylara sessiz kalmaması gerekiyor. Yaşanan bu zorunlu göçün durdurulması gerekiyor. Bu konuda BM ile uluslararası topluma büyük görevler düşmektedir. Uluslararası toplum susarak Esed rejiminin zorunlu göç politikasına destek veriyor. Esed rejimi, insanlara ya aç kalacaksınız ya da doğup büyüdüğünüz toprakları terk etmek zorunda kalacaksınız diyerek halkı zorunlu göçle baş başa bırakırken uluslararası toplum da sessiz kalarak bu suça ortak oluyor” dedi.

Rejim kendi halkını yasaklı silahlarla öldürüyor”

Tuğgeneral Muhammed Faris ise Esed rejiminin, uluslararası hukukun yasakladığı silahlarla kendi halkını öldürdüğünü söyledi.



Faris, “Suriye halkı kontrolsüz bir şekilde uluslar arası kamuoyu tarafından yasaklanan silahlar kullanılarak öldürülüyor. Rejim, her türlü silahı kullanarak insanları göç etmek mecburiyetinde bıraktı. Suriye halkı bu topraklarda kalacak bütün komplolar çökertilecek ve topraklarını terk etmek zorunda kalan Suriye halkı doğup büyüdükleri topraklara dönerek kendi topraklarında yeniden yaşamaya devam edecektir” diye konuştu.

Öte yandan, Suriye’deki zorunlu göç olaylarını uluslararası toplumun gündemine sokmak istediklerini aktaran organizatörler, ülkede kuşatma ve askeri operasyonlar nedeniyle yaklaşık 6 milyon kişinin yerinden olduğunu belirtti.

Kaynak: İHA