Meyve Ve Sebze Üreticileri 10 Ekim'i Bekliyor

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektörü Yönetim Kurulu Başkanı Kavak: 'Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 10 Ekim'deki ziyareti bizim için çok önemli. Burada Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Putin ile yapacağı görüşmede yaş meyve ve sebze ihracatımızdaki sorunun çözülmesini bekliyoruz'

AHMET BAYRAM - Sebze ve meyve üreticileri, Rusya ile ilişkilerin düzelmesine rağmen ihracatta yaşanan sıkıntının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 10 Ekim'deki görüşmesiyle çözülmesini bekliyor.

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektörü ve Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, narenciyede hasat sezonunun başladığını, üretici ve ihracatçının gözünün 10 Ekim'deki Erdoğan-Putin zirvesine çevrildiğini belirtti. Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından ilişkilerin düzelmeye başladığını, bunun olumlu etkilerinin başta turizm olmak üzere birçok alanda görüldüğünü ancak halen Türkiye'nin yaş meyve ve sebze ihracatına izin verilmediğini anlatan Kavak, 'Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 10 Ekim'deki ziyareti bizim için çok önemli. Burada Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Putin ile yapacağı görüşmede yaş meyve ve sebze ihracatımızdaki sorunun çözülmesini bekliyoruz.' dedi.

Rusya'nın narenciyede Türkiye'nin en büyük alıcısı olduğunu dile getiren Kavak, '2015 yılında yaklaşık 842 milyon dolarlık narenciye ihracatımızın 295,5 milyon doları Rusya'ya yapıldı. Bu yılın 8 aylık döneminde ise ihracatımız çok gelirledi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre Rusya'ya ihracatımız yüzde 51 azalarak, 45 milyon dolara kadar geriledi ve Rusya narenciye ihracatında ikinci sıraya düştü.' diye konuştu.

Kavak, geçen yıl Rusya ile ihracatta sıkıntı yaşandığı dönemde alternatif pazarlara yönelerek kayıplarını telafi ettiklerini belirterek, 'Bu ihracatçımızın direncini arttırdı. Yaş meyve sebzede en büyük pazarımız Rusya ile bir daha böyle sıkıntıların yaşanmamasını temenni ediyoruz. Gelecek hafta yapılacak ziyaretten gelecek güzel haberleri bekliyoruz, ihracat başlamazsa yine sıkıntı yaşayabiliriz.' ifadelerini kullandı.

- Türkiye'nin narenciye üretimi ve ihracatı

Türk narenciye sektörü, 2014 yılında, 3 milyon 783 bin 517 ton üretimle Akdeniz havzasındaki en büyük üreticilerden biri oldu. Üretimle birlikte narenciye ihracatı da artan Türkiye, 2015 yılında 1 milyon 536 bin 737 tonluk narenciye ihracatından 842 milyon dolar gelir elde etti. 2015'te bu ihracatın yüzde 35'i Rusya'ya yapılmıştı. Rusya'yı yüzde 8'lik payla Ukrayna, yüzde 5'lik payla Suudi Arabistan izlemişti.
Kaynak: AA