Körfez'in Bin 400 Yıllık Kalesi Turizme Kazandırılıyor

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde bulunan ve Doğu Roma İmparatorluğu döneminde 640'lı yıllarda yapıldığı tahmin edilen Hereke Kalesi, restorasyon çalışmalarının ardından 2017 yılında ziyarete açılacak Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de bahsedilen bin 400 yıllık kalede, arkeolojik kazılara da devam edilecek Körfez Belediye Başkanı Baran: 'Toplamda 15 milyonluk bir yatırım olacak inşallah ama tabii tarih için yapacağımız yatırımlarda rakamsal boyutlara bakmıyoruz önemli olan tarihimize yeniden kavuşmaktır'.

ŞENGÜL OYMAK - Körfez ilçesinde yer alan ve Doğu Roma İmparatorluğu döneminde 640'lı yıllarda yapıldığı sanılan Hereke Kalesi'ndeki restorasyon çalışmaları sürüyor.

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de bahsedilen bin 400 yıllık kale, İzmit Körfezi'ni gören manzarasıyla turistleri ağırlamaya başlayacak.

Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Körfez'de tarih koridorunu yeniden canlandırdıklarını belirtti. İzmit Körfezi'ni gören kalenin restorasyon çalışmalarını İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde yürüttüklerini aktaran Baran, ilçedeki tarihi yapıların birer birer turizme kazandırıldığını bildirdi.

- 'Körfez buram buram tarih kokuyor'

Baran, tarihi, restorasyon çalışmalarıyla yeniden canlandırdıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

'Tarihi Hereke Kalesi yaklaşık bin 400 yıllık bir yapı ama maalesef yerle yeksan olmuş, biz tarihimizi yeniden canlandırma adına yaklaşık 1 sene önce kalemizin restorasyonuna başladık. Yüzde 40'lık bölümünü hamdolsun bitirdik. Birinci etap ihalemiz bitti. İkinci etap ihalemizle inşallah yüzde 60'lık kısmını 3 yıl içerisinde tamamlayacağız. Çünkü arkeolojik kazılarımız da var. Üniversitelerimizdeki değerli hocalarımızla çalışıyoruz. Tarihi alanda Körfezimizde ne varsa halkımızın hizmetine açıyoruz. Körfez buram buram tarih kokuyor. İkinci etap ihalemiz 10 milyon lira olacak. Şu ana kadar kamulaştırma maliyetleriyle birlikte yaklaşık 5 milyon liralık bir giderimiz oldu. Yani toplamda 15 milyonluk bir yatırım olacak inşallah ama tabii tarih için yapacağımız yatırımlarda rakamsal boyutlara bakmıyoruz, önemli olan tarihimize yeniden kavuşmaktır.'

- 'Turistlerin ziyaretine 1 yıl içinde açmayı planlıyoruz'

Kalenin restorasyonun tamamlanmasıyla Hereke'nin yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi olacağına işaret eden Baran, kaleyi turistlerin ziyaretine bir yıl içerisinde açmayı planladıklarını vurguladı.

Baran, 3 yıl içinde 2. etap ihalesinin biteceğini, arkeolojik kazıların devam edeceğini, bir yandan da turistlerin kaleyi gezebileceğini aktararak, 'Onun için biz 1 sene sonra kalemizi turistlerin ziyarete açacağız. İlçemiz gerçekten bu anlamda tarihi noktada birçok yeni yapılara sahip olacak Kaiser Wilhelm Köşkü, Hereke Kalemiz, Tarihi Taş Köprümüz, yine cumhuriyet döneminde özellikle Kurtuluş Savaşı döneminde birçok yönden istifade edilen Kutluca Telgrafhanemiz var. Yine tarihi bir Tütünçiflik Garımız var. Bunu da inşallah faaliyete geçireceğiz. Böylece, Körfez aynı zamanda bir tarih koridoru haline gelecek.' diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın da Herekeli olduğunu ve kendilerine bu konuda destek verdiğini hatırlatan Baran, 'Körfez ülkemizin en büyük sanayi kenti aynı zamanda. Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları ilçemizde. Aynı zamanda tarihi birçok yapının ilçemizde olması tabii ki büyüklerimizin de ilçemize verdiği desteğe vesile oluyor.' ifadesini kullandı.

Baran, Tarihi Kentler Birliğince Hereke Kalesi restorasyon çalışmasının jüri özel ödülüne layık görüldüğünü belirtti.

Körfez'in tarihi bir kent olduğuna işaret eden Baran, Körfez'deki 2 bin 150 yıllık tarihi Taş Köprü'nün de restorasyonun yapıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA