Cammu Keşmir'deki Şiddet Olayları

Polis ekipleri, dünkü çatışmalar sırasında hayatını kaybeden bir çocuğun cenaze töreninde gösteri düzenleyen gruba müdahale etti Kontrol noktasına yapılan saldırıda da 1 polis memuru öldü.

Hindistan'ın Cammu Keşmir Bölgesi'nde güvenlik güçleri, çatışmalarda hayatını kaybeden 12 yaşındaki çocuğun cenazesini taşıyan ve Hindistan'ın bölgedeki varlığını protesto eden göstericilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Adının açıklanmasını istemeyen bir polis memuru, güvenlik güçlerinin, dün gece çatışmalar sırasında yaralanan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden 12 yaşındaki Junaid Akhoon adlı çocuğun cenazesini taşıyan binlerce göstericiyi dağıtmak amacıyla plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandığını belirtti.

'Hindistan'a geri dönün' ve 'Özgürlük istiyoruz' sloganlarıyla mezarlığa yürüyen grup, emniyet güçlerinin müdahalesine taş atarak karşılık verdi.

Bölge sakinleri, hayatını kaybeden çocuğun evinin bahçesindeyken hedef alındığını iddia ederken, polis yetkilileri ise çocuğun dün yaşanan ve en az 50 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan çatışmaların bir parçası olduğunu öne sürdü.

- Kontrol noktasına saldırıda polis memuru öldürüldü

Öte yandan, güvenlik kaynaklarından yapılan açıklamada, bağımsızlık yanlısı direnişçiler tarafından kontrol noktasına yapılan saldırıda 1 polis memurunun yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Polis Sözcüsü Reyaz Ahmet, Shopian kasabasındaki silah deposuna sızmaya çalışan bir grup direnişçiyle polisler arasında çıkan çatışmada, 1 polisin öldüğünü, 2'sinin ise yaralandığını söyledi.

Cammu Keşmir'de, güvenlik güçleriyle bağımsızlık yanlısı gruplardan Hizbul Mücahidin üyeleri arasında 8 Temmuz'da çıkan çatışmada, örgütün üst düzey üyelerinden Burhan Wani'nin öldürülmesinin ardından on binlerce kişi sokaklara çıkmıştı. Bölgede 2 ayı aşkın süredir devam eden ve Hindistan güvenlik güçlerinin biber gazı ve gerçek mermi kullandığı gösterilerde şu ana kadar 90'dan fazla Keşmirli hayatını kaybetti, 3 binden fazla sivil de yaralandı.

Hindistan ve Pakistan arasında, İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947'den bu yana tartışma konusu olan Cammu Keşmir Bölgesi'nde yaşanan şiddet olaylarında 70 bin kişi hayatını kaybetti.

Cammu Keşmir'deki direniş grupları, 1989'dan beri bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.
Kaynak: AA