Yunus Emre Enstitüsü, Gpdnet'in Dönem Başkanı Oldu

Enstitü, Türkiye'nin de aralarında yer aldığı 10 ülke tarafından kurulan Küresel Kamu Diplomasisi Ağı'nın (GPDNet) dönem başkanı oldu Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Ateş: 'GPDNet, kültürel diplomasinin imkanlarını geliştirmek, yeni iletişim kanalları açmak, bilgi paylaşımı sağlamak, ikili ve çok yönlü projeler hazırlamak amacıyla bir araya geldi' 'Dünyamızın yüz yüze kaldığı dağ gibi sorunlar arasında adeta bir umut adası olan bu organizasyonların küresel çapta bir araya gelip, tecrübe paylaşımlarında bulunmalarını sağlamak, karşılıklı birçok ortak sosyal ve kültürel proje gerçekleştirmek gibi amaçlarla kurulan GPDNet'in yakın gelecekte güçlü, etkili bir küresel enstrüman olacağına inanıyoruz'.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Küresel Kamu Diplomasisi Ağı'nın (GPDNet) kültürel diplomasinin imkanlarını geliştirmek, yeni iletişim kanalları açmak, bilgi paylaşımı sağlamak, ikili ve çok yönlü projeler hazırlamak amacıyla oluşturulan bir organizasyon olduğunu belirtti.

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye'nin de aralarında yer aldığı 10 ülkenin katılımıyla oluşturulan GPDNet'in (Global Public Diplomacy Network) yeni dönem başkanı oldu. Enstitünün 2016-2019 yılları arasında dönem başkanlığını yürüteceği GPDNet'in faaliyetleri, Prof. Dr. Ateş tarafından Pera Müzesi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı.

Ateş, enstitünün geçen haziran ayında üç yıllık dönem başkanlığına seçildiğini hatırlatarak, GPDNet'in, 2014'te Güney Kore'nin başkenti Seul'de çeşitli ülkelerin kültür diplomasisi kurumlarının katıldığı bir dizi toplantının ardından kurulduğunu söyledi.

Yunus Emre Enstitüsünün de kurucuları arasında olduğu organizasyona üye ülkelerin sayısının kısa zamanda arttığını vurgulayan Ateş, Filipinler, İsveç, Kore, Macaristan, Nijerya, Polonya, Portekiz, Singapur, Tayvan ve Türkiye tarafından kurulan GPDNet'in, kültürel diplomasinin imkanlarını geliştirmek, yeni iletişim kanalları açmak, bilgi paylaşımı sağlamak, ikili ve çok yönlü projeler hazırlamak amacıyla bir araya geldiğini kaydetti.

Prof. Dr. Ateş, üye ülkeler tarafından 'Küresel Kamu Diplomasisi Kurumları Mutabakat Zaptı' adıyla bir metin hazırlandığını ve bu metnin 23 Ekim 2014'te imzalandığını ifade ederek, şu bilgileri verdi:

'Bir sonraki toplantı, Polonya'nın Krakov şehrinde yapıldı. Geçen hafta ise üyeler ilk kez Türkiye'ye gelerek, GPDNet kapsamında enstitümüzün organize ettiği ilk etkinliğe katıldı ve Anadolu Medeniyetleri Turu ile medeniyetlerin uyum içinde yaşama tecrübesinin dünya üzerindeki en eski, en sağlam örneklerinden bazılarına tanıklık etme imkanı buldular. İçinde bulunduğumuz dönemde ülkeler arasındaki farklılıkları, sınırları, sayısız engelleri aşarak insanlık aleminin ortak çıkarları doğrultusunda çalışmalar yapan klasik diplomasi gibi alışagelen araçlardan daha farklı olan yepyeni bir kavramla yüz yüzeyiz. Birçok ülkenin sivil örgütlenmeye dayalı yumuşak güçleri başta kültür olmak üzere yardımlaşma, sağlık, bilim, spor, ülkeler ve toplumsal arası ilişkiler yolunda muazzam bir etkileşim trafiği içinde. Dünyamızın yüz yüze kaldığı dağ gibi sorunlar arasında adeta bir umut adası olan bu organizasyonların küresel çapta bir araya gelip, tecrübe paylaşımlarında bulunmalarını sağlamak, karşılıklı birçok ortak sosyal ve kültürel proje gerçekleştirmek gibi amaçlarla kurulan GPDNet'in yakın gelecekte güçlü, etkili bir küresel enstrüman olacağına inanıyoruz.'

Ateş, çok yeni bir geçmişi olmasına rağmen kısa sürede 5 kıtada, 38 ülkede, 46 şehirde teşkilatlanan, Türk dili ve kültürünü tanıtmak amacıyla 450'den fazla personeliyle çalışmalar yapan enstitünün kazandığı deneyimle ağa dönem başkanlığı süresince önemli katkılar yapacağını anlattı.

- 'GPDNet'in 4. Genel Kurulu'nu İstanbul'da toplayacağız'

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Ateş, dönem başkanlığında ağa yeni üye ülkeler katmak için çalışacaklarını dile getirerek, 'Bunu elbette diğer tüm projelerimizde olduğu gibi ağ üyesi olan ülke ve kurumlarıyla birlikte gerçekleştireceğiz. Eş zamanlı olarak ağın kurumsallaşmasının güçlendirilmesi, önümüzdeki üç yıllık dönemde birlikte kamu diplomasisi ruhuna uygun ses getirecek somut çıktıları olan projelerin gerçekleştirilmesi, 2017 ikinci yarısında, ümit ederim ki aramıza katılmış birçok yeni üye ülke ile GPDNet'in 4. Genel Kurulu'nu İstanbul'da toplayacağız.' diye konuştu.

GPDNet'in sadece kültürel çeşitliliğe katkı yapmanın yanında, kültürel çeşitliliğin eşit ve adil biçimde temsil edilmesine imkan sağlayan bir platform kurmayı amaçladığını vurgulayan Ateş, organizasyonun kültürel diplomasiyi yeniden tanımlama ya da bugüne kadar hiç düşünülmemiş yeni yöntemler keşfetme iddiasında olmadığını dile getirdi.

Şeref Ateş, kültürel diplomasinin gerçek anlamda insanlığa ve bugünün çatışmalarla dolu dünyasına sunabileceği en iyi hizmetin, kağıt üzerinde eşit olarak görülen üyelerin, zihinlerde galip-mağlup, güçlü-zayıf, etkileyen-etkilenen gibi etiketlerle ayrımcılığa tabi tutulmadan insanların birbirini tanımasına yardım etmesi olacağını kaydetti.

Dünya üzerindeki kültürleri ve medeniyetleri birbiriyle kıyaslamadan, değer ve öncelik sıralamasına tabi tutmadan, politik gündem maddelerinin gölgesi altına sokmadan tanımaya ve tanıtmaya hizmet eden bir organizasyon olmayı hedeflediklerinin altını çizen Ateş, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Afrika'dan, Asya'dan ve Avrupa'dan gelen temsilcilerle medeniyetler üstü bir saygı ve farklı olanı anlama çabasının benimsenmesine hizmet edecek bir platform olmak iddiasındayız. GPDNet, dünyayı Uzakdoğu, Ortadoğu, Batı gibi çoktan coğrafi olmaktan çıkıp siyasallaşmış kavramlarla zincirlemek yerine, ister uzak, ister yakın olsun, başka bir coğrafyada yeşermiş ürünlerin özgürce bir araya geleceği eşsiz bir medeniyet bahçesi kurmak için çalışan bir kültürel diplomasi anlayışına hizmet edecektir.'

Organizasyona GPDNet'te yer alan ülke temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Kaynak: AA