Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Sisteminde Düzenleme

Gümrük müşavirlerine verilen yetki belgeleri yıl sonuna kadar geçerli olacak Yenileme başvurusunda bulunulmaması durumunda mevcut belgeler iptal edilecek.

Gümrük müşavirinin tespit ve raporlama işlemlerini yapmaya yetkili olduğunu gösteren mevcut yetki belgeleri, yenileme başvurusunda bulunulmaması durumunda yıl sonunda iptal edilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği sisteminin daha verimli işlemesini sağlayacak düzenlemeleri belirleyen Gümrük Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, yeni yetki belgesi başvuruları Gümrükler Genel Müdürlüğüne yapılacak. Başvuruları uygun bulunan gümrük müşavirlerine 3 yıl geçerli yetki belgesi verilecek. Yapılacak olan değerlendirme sonucunda şartları sağlayanlara ait belgeler yenilenebilecek.

Yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri, görevleri ile ilgili evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi eşlerinin, kan veya kayın hısımlarının işlemlerini gerçekleştiremeyecek.

Tespit raporlarını süresi içerisinde gümrük mevzuatına uygun hazırlayacak yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri, tespit işlemlerinin yapılması sırasında gümrük mevzuatına herhangi bir aykırılık tespit edilmesi veya böyle bir aykırılık bulunduğuna dair ciddi şüpheler oluşması halinde, ilgili gümrük müdürlüğünü bilgilendirecek.

Yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri, yaptıkları tespit işlemleri ve bunlara ilişkin raporların doğru olmaması halinde, işlemin kapsamı ile sınırlı olmak üzere vergi kaybı ve kesilecek cezalardan yükümlü ile birlikte sorumlu olacak.

Görevini tarafsızlık ve dürüstlükle yapmayan ya da mesleğin genel prensiplerine aykırı harekette bulunanların yetki belgesi geri alınacak.

Daha önce düzenlenen sözleşmeler ve yetki belgeleri, yıl sonuna kadar geçerli olacak. Bu tarihe kadar yenileme başvurusunda bulunulmaması durumunda mevcut belgeler hükümsüz sayılacak ve iptal edilecek.

- 30 gün içerisinde teslim alınmayan eşya tasfiye edilecek

Öte yandan, Bakanlığın Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği de Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, kaçak şüphesiyle el konularak uygun yerlere konulan eşyanın sahiplerine iadesine karar verilmesi halinde söz konusu eşyanın teslimine ilişkin işlemler, ilgili mahkeme kararının tebligatından itibaren 30 gün içerisinde tamamlanacak. Belirlenen süreler içinde işlemleri yapılmayan eşya tasfiye edilecek.

Yetkilendirilmiş gümrük müşaviri bulunmayan antrepo ile geçici depolama yerlerinde çift kilit bulundurulması zorunlu olacak.
Kaynak: AA