TBMM Başkanı Kahraman, Kore Meclis Başkanı İle Görüştü

Kahraman: 'Güney Kore, birçok devletten daha erken FETÖ'nün farkına vardı ve 2013 Aralık tarihinde FETÖ'nün faaliyetlerini durdurdu. Terör, uluslararası mücadeleyi gerektirir. Adı FETÖ, PKK, PYD ne olursa olsun, dini, milliyeti yoktur. Bu noktada dost Güney Kore'yi bir kardeş olarak görüyor, desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum'

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Güney Kore'nin birçok devletten önce Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) farkına vardığını ve 2013 yılının aralık ayında bu örgütün faaliyetlerini durdurduğunu belirterek, 'Terör, uluslararası mücadeleyi gerektirir. Adı FETÖ, PKK, PYD ne olursa olsun, dini, milliyeti yoktur. Bu noktada dost Güney Kore'yi bir kardeş olarak görüyor, desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum.' dedi.

Kahraman ve beraberindeki heyet, Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya tarafından kurulan kısa adı MIKTA olan grubun 2. Parlamento Başkanları Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Hobart'ta, Güney Kore Meclis Başkanı Chung Sye-kyn ile ikili ve heyetler arası bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sırasında önemli konular paylaşıldı.

Coğrafi uzaklığa rağmen iki ülke arasındaki sıcaklığın arttığına dikkati çeken Kahraman, 'Bu yakınlık nedeniyle 230 bin turist, 2015 yılında Türkiye'ye geldi. Bu sayının artmasını diliyoruz. Türkiye'de yabancıların yaptığı yatırımlarda Kore, 24'üncü sırada. Ticari ilişkilerin her anlamda geliştirilmesini de arzu etmekteyiz.' değerlendirmesinde bulundu.

Kahraman, görüşme sırasında, FETÖ üyesi bir grubun Türkiye'de 15 Temmuz'da darbe girişiminde bulunduğunu hatırlattı.

FETÖ mensuplarının, bu süreçte Seul'deki uluslararası havalimanına, 'Türkiye'ye gitmeyin.' yazılı pankart astığını ve bunun 14 Ağustos'ta kaldırıldığını dile getiren Kahraman, şöyle devam etti:

'Bu hususlara dikkat edilmesi ve hassas davranılmasını diliyorum. Güney Kore, birçok devletten daha erken FETÖ'nün farkına vardı ve 2013 Aralık tarihinde FETÖ'nün faaliyetlerini durdurdu. Terör, uluslararası mücadeleyi gerektirir. Adı FETÖ, PKK, PYD ne olursa olsun, dini, milliyeti yoktur. Bu noktada dost Güney Kore'yi bir kardeş olarak görüyor, desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum.'

Chung ise Kahraman'ın bu sözleri üzerine, 'Tüm bunların notlarını alıyorum. Bunlara ilişkin önlemler alıyoruz. Meslektaşlarımla dikkatle takip ediyoruz. Terörizmle ilgili unsurları bertaraf etmek için yakın iş birliği çerçevesinde hükümetimiz gerekli tedbirleri hayata geçiriyor.' ifadelerini kullandı.

- Diplomatik ilişkilerin 60'ıncı yılına doğru

Konuşmasını sürdüren Kahraman, yurt dışında Yunus Emre Kültür Merkezi aracılığıyla kültürel faaliyetleri hayata geçirdiklerini bildirdi.

Kahraman, gelecek sene Türkiye ile Güney Kore arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 60'ıncı yılı olduğunu anımsatarak, '2017 yılında Türkiye-Kore arasında karşılıklı 'kültür yılı' kutlamaları hayata geçirilecek. Ticari, kültürel ve diplomatik ilişkiler bizleri birbirimize daha da yakınlaştıracak ve dostluğumuzu pekiştirecektir.' diye konuştu.

- Nükleer tehdit

Chung da Kuzey Kore'den kaynaklanan nükleer bir sıkıntı olduğunu dile getirdi.

Kuzey Kore'nin ortaya koyduğu nükleer tehditle ilgili dünya kamuoyundaki mücadelelerinde Türkiye'den de destek beklediklerini söyleyen Chung, 'Yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması hususunda destekleriniz önem arz ediyor.' değerlendirmesini yaptı.

TBMM Başkanı Kahraman ise nükleer tehdit konusunda Türkiye olarak her zaman Güney Kore'nin yanında olduklarını belirterek, gereken desteği vereceklerini kaydetti.

Kahraman, Güney Kore Meclis Başkanı'nın kendisini ülkesine davet etmesi üzerine, 'Güney Kore'ye gitmedim. Orada şehitlerimiz, şehitliklerimiz var. Allah ömür verirse geleceğim.' dedi.
Kaynak: AA