Suriyeli Muhaliflerden AB'ye 'Rusya'ya Yaptırım Uygulayın' Çağrısı

Suriyeli muhaliflerin kurduğu Müzakere Yüksek Komitesi üyesi Kodmani: 'AB'nin acilen Rus yetkililere ve sivillerin, sivil binaların ve tıbbi tesislerin ayrım gözetmeksizin hedef alınmasına direkt müdahil olan ve Esed rejimini finansal açıdan destekleyen firmalara yönelik yaptırımlar uygulaması gerekiyor'.

ANKARA – Suriyeli muhalifler, Avrupa Birliği’ne (AB), Suriye’de işlediği savaş suçlarından dolayı Rusya’ya yaptırım uygulama çağrısı yaptı.

Suriyeli muhaliflerin kurduğu Müzakere Yüksek Komitesi (HNC) üyesi Bassma Kodmani, yaptığı yazılı açıklamada, AB'ye, Rusya’nın Suriye’ye doğrudan müdahalesini, Esed rejimine desteğini, Halep ve Suriye genelinde yaptığı bombardımanları göz önünde bulundurarak yaptırım uygulaması çağrısında bulundu.

AB'den Suriye'deki sivillerin korunması için tüm seçenekleri değerlendirmesini isteyen Kodmani, “Rusların ileri silah teknolojileri, 'nüfuz edici' bombaları, siviller ve sağlık altyapısı üzerinde, özellikle doğu Halep’te daha önce benzeri görülmemiş bir yıkıma ve sivil kayıplara yol açıyor. Esed rejimi ve Rusya’nın ayrım yapmaksızın bombalama hamlesi başladığından beri en az 400 sivil öldü.” ifadelerine yer verdi.

Rusya’nın, Suriye’de uluslararası hukuku tekrar tekrar ihlal ettiğine dikkati çeken Kodmani, aynı zamanda Rusya’nın çatışmalara hakiki bir diplomatik çözüm bulunmasını önemsemediğini belirtti.

Kodmani, Rusya’nın sivillerin rastgele öldürülmesindeki, Suriye genelinde ve Halep'te insani yardımların bombalanması ve tıbbi tesislerin hedef alınmasındaki rolüne değindi. Bassma Kodmani, Rusya'nın yasa dışı faaliyetlerine ve Esed rejiminin 'cinayetler serisini' desteklemeye devam edeceğini vurguladı.

AB’nin, Ukrayna'daki rolünden dolayı Rusya'ya başarılı şekilde yaptırım uyguladığını hatırlatan Kodmani, aynı şekilde, Suriye'deki felaketi ve onun mülteci sorunu ve terör tehdidi gibi küresel sonuçlarını sona erdirmek için bütün seçenekleri değerlendirmenin Avrupa'nın çıkarına olduğuna dikkati çekti.

Kodmani, “AB'nin acilen Rus yetkililere ve sivillerin, sivil binaların ve tıbbi tesislerin ayrım gözetmeksizin hedef alınmasına direkt müdahil olan ve Esed rejimini finansal açıdan destekleyen firmalara yönelik yaptırımlar uygulaması gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

Sivillerin rastgele öldürülmesini engellemek için yaptırımların el birliğiyle devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Kodmani, ülke genelinde bombardımana yasak bölge ilan edilmesinin ve bunun ihlal edilmesi durumunda rejimin askeri hedeflerine denizden kısıtlı hava saldırıları düzenlenmesinin inandırıcı bir caydırıcılık teşkil edeceğini belirtti. Kodmani, “Bu, hayat kurtarmanın yanında, anlamlı bir siyasi süreci başlatmanın tek yoludur.' şeklinde konuştu.
Kaynak: AA