Savunma Sanayi Müsteşarı Demir Açıklaması

'(Milli savaş uçağı projesi) Savunma sanayi icra komitesinin bir kararı var. Projeyle ilgili çalışma gruplarımız oluşturuldu. Ana yüklenicimiz belli. Yabancı işbirlikleri şekilleniyor. Proje adım adım yürüyor'

Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Türkiye'nin milli savaş uçağı yapmaya yönelik karar aldığını kaydederek, 'Savunma sanayi icra komitesinin bir kararı var. Projeyle ilgili çalışma gruplarımız oluşturuldu. Ana yüklenicimiz belli. Yabancı iş birlikleri şekilleniyor. Proje adım adım yürüyor.' dedi.

Boeing'in '777–300' ile '777X' uçakları için Krueger flaplarının üretimi konusunda Kale Havacılık ile yaptığı anlaşmanın imza töreni Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronu'nda düzenlenen 11. Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı ve Havacılık Endüstrisi Tedarik Zinciri Platformunda (İstanbul Airshow) yapıldı.

Demir, burada yaptığı konuşmada, anlaşmanın iki taraf için de hayırlı olmasını diledi. Türkiye’nin üretim kalitesinde önemli bir yere geldiğini belirten Demir, 'Bu artık bizim bir rutinimiz oldu. Bu rutini, Boeing ile diğer bazı şirketler keşfettiler ve keşfetmeye devam ediyorlar.' dedi.

İsmail Demir, Türkiye olarak artık üretimin ötesine geçmeyi konuştuklarını, ülkenin kabiliyeti ve dinamiğine güven duyulması gerektiği mesajını her yerde verdiklerini bildirdi.

- 'Proje adım adım yürüyor'

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Demir, havacılığa ilişkin bütün alanlarda projeleri yürütmek için çeşitli görüşmeler yapıldığını belirtti. Türkiye’de havacılığın önünün çok açık olduğuna dikkati çeken Demir, bir soru üzerine Türkiye'de milli savaş uçağı yapmaya yönelik karar alındığını belirtti.

Demir, Bu konuda çalışmaların sürdüğünü kaydederek, 'Savunma sanayi icra komitesinin bir kararı var. Projeyle ilgili çalışma gruplarımız oluşturuldu. Ana yüklenicimiz belli. Yabancı iş birlikleri şekilleniyor. Proje adım adım yürüyor.” ifadelerini kullandı.

Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Okyar ise anlaşmaya konu olan flapları yüksek teknolojiyle ürettiklerini ifade etti. Türkiye’de savunma sanayisi alanında son yıllarda başarılı örneklerin yaşandığını belirterek, Boeing ile yapılan anlaşmanın 400 uçak için yaklaşık 20 milyon dolarlık bir iş büyüklüğünü kapsadığını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından anlaşmanın imza töreni yapıldı.
Kaynak: AA