Kütahya'da İlk Defa Obezite Ameliyatı Gerçekleşti

Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yeni göreve başlayan Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Dr. İsmail Ertuğrul tarafından 10 yıldır obezite hastası olan 31 yaşındaki Emre Gültepe’ye obezite cerrahisi ameliyatı yapıldı.

Kütahya'da İlk Defa Obezite Ameliyatı Gerçekleşti
Normal şartlarda diyet, spor, fitoterapi gibi ilaçlarla zayıflayamayan Emre Gültepe’nin Morbit Obezite ameliyatı için Elazığ’a gitmeyi düşündüğünü söyleyen Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Dr. İsmail Ertuğrul,”Hastamız hastanemizde de bu ameliyatın yapılabildiğini öğrenerek ameliyatı burada olmaya karar vermiş. Yapılan tetkikler neticesinde herhangi bir sorun görünmeyen hastamızın 120 dakika süren ameliyatı başarıyla gerçekleşmiştir. İlk başta obezite hastalarımıza diyet ve hareket öneriyoruz. Çünkü sağlıklı bir vücudun hareket ve spor ile kazanılabileceğini her zaman söylüyoruz. Ama ne yazık ki, günümüzün hastalığı olan obezite ile mücadele edilse de her şeyi deneyip de zayıflayamayan hastalarımız için en son çare olarak yaptığımız bu ameliyatı öneriyoruz” dedi,

Dr. Ertuğrul, “Obezite cerrahisinde iki teknik mevcuttur. Bunlar tüp mide ve gastrik bypass tekniğidir. İlimizde ilk defa bir hastamıza tüp mide tekniği uyguladık. Hastamız ve bizler böyle bir ameliyatı gerçekleştirdiğimiz için mutluluk duymaktayız. Bundan sonra hastanemiz polikliniğine müracaat eden aynı durumda ki diğer obezite hastalarımıza da tüp mide veya gastrik bypass tekniğinden kendilerine uygun olan yöntemi uygulayabileceğiz. Bu tür şikayeti olup ve ameliyatına karar verilen hastalarımız ameliyat sonrası 3-5 gün içerisinde taburcu olabilmektedirler. Aynı zamanda şeker ve tansiyon gibi ek hastalıkları olan hastalarda, obeziteden kurtulma oranı yüzde 90 seviyesindedir. Ameliyat sonrasında 1 ay içerisinde hastada olan fazla kilo durumuna göre 10-20 kilogram arasında bir kayıp olmaktadır. Bir yılsonunda ise fazla kiloların yüzde 70’i kaybedilmektedir. Bununla birlikte hastanın yaşamını olumsuz etkileyen fiziksel ve çevresel faktörlerden büyük oranda iyileşme sağlanmaktadır. Vücut kitle indeksi VKİ: kg/m² 40 ve üzeri olan ayrıca diğer tıbbi yöntemlerle zayıflayamayan hastalara obezite cerrahisi hastanemizde ücretsiz olarak uygulanmaktadır” diye konuştu.

(EFE)
Kaynak: İHA