Görevlendirmeler Sonrası Belediye Hizmetlerinden Memnuniyet Arttı

İçişleri Bakanlığınca, KHK ile DBP'li bazı belediyelere görevlendirilen vali yardımcıları ve kaymakamlar, yıllardır adeta hizmete susayan bölge halkını hizmetle buluşturmak için hummalı çalışma yürütüyor Belediye kaynaklarının etkin kullanılması, kaynakların halka hizmet olarak yansıtılması için yürütülen çalışmalar meyvelerini verirken, vatandaşlar hayata geçirilen çalışmalardan memnuniyet duyuyor Siirtli Başar Ekinci: 'Millete ait olan paralar, devletin hizmet yapılsın diye belediyelere gönderdiği paraların maalesef PKK’ya finansal kaynak sağladığı apaçık ortadaydı. Bu atamaları oldukça isabetli buluyorum'

İçişleri Bakanlığınca, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) gereği DBP'li bazı belediyelere görevlendirilen vali yardımcıları ve kaymakamlar, yıllardır adeta hizmete susayan bölge halkını hizmetle buluşturmak için yoğun bir çalışma yürütüyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, terör örgütleri PKK/KCK ve FETÖ'ye yardım ve destek verdiği gerekçesiyle, haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında görevden alınan 28 belediye başkanının yerine (Batman, Hakkari, Adana'nın Pozantı ilçesi, Ağrı'nın Diyadin ilçesi, Batman'ın Gercüş ve Beşiri ilçesi ile Beşiri'nin İkiköprü beldesi, Diyarbakır'ın Sur, Silvan ve Hani ilçeleri, Erzurum'un Aşkale ve Hınıs ilçeleri, Iğdır'ın Tuzluca ilçesi, Mardin'in Dargeçit, Derik, Nusaybin ve Mazıdağı ilçeleri, Muş'un Bulanık ilçesi, Siirt'in Eruh ilçesi, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesi, Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçeleri, Van'ın Edremit, İpekyolu, Erciş ve Özalp ilçeleri, Iğdır'ın merkez Hoşhaber beldesi) 11 Eylül'de İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname gereği görevlendirme yapıldı.

Bu kapsamda, DBP'li bazı belediye başkanlarının yerine İçişleri Bakanlığınca KHK gereği yeni görevlendirmeler yapılmasıyla bölge halkı, yıllardır özlemle beklediği belediye hizmetlerine kavuşmaya başladı. Belediye kaynaklarının etkin kullanılması, kaynakların halka hizmet olarak yansıtılması için yürütülen çalışmalar meyvelerini verirken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki vatandaşlar hayata geçirilen çalışmalardan memnuniyet duyuyor.

Bir yandan DBP'li belediyelerdeki yolsuzluk ve usulsüzlüklerin tespiti için incelemeler sürerken, diğer yandan hizmetler tüm hızıyla devam ediyor.

- 'Halk olarak hizmete susamış insanlarız'

Mardinli Hüseyin Arasan, uzun süredir bekledikleri görevlendirmelerin yapıldığını söyledi.

'Geç atılmış bir adım. Doğu ve Güneydoğu'nun hali ortada. Halk olarak hizmete susamış insanlarız.' diyen Arasan, bu görevlendirmelerin etkili olacağını düşündüklerini belirtti.

Arasan, bölgede hizmet beklediklerini dile getirerek şöyle konuştu:

'Yeni atanan görevlilerden tek istediğimiz, gereği gibi hizmetin yapılması. PKK'ya yakın belediyeler gibi oturmalarını istemiyoruz. Güneydoğu'ya hizmetin getirilmesini bekliyoruz. Yeni atamalar yapılmasıyla insanlar bir beklenti içene girdi. Halk olarak belediyelerde görevlendirilenlere başarılar diliyoruz. Uygulamayı olumlu bir adım olarak görüyor, hükümeti bu konuda takdir ediyoruz.'

Siirt'te ikamet eden Başar Ekinci, belediyelerde yeni dönemin başlamasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Bir vatandaş olarak bu kararı oldukça isabetli bulduğunu ifade eden Ekinci, 'Millete ait olan paralar, devletin hizmet yapılsın diye belediyelere gönderdiği paraların maalesef PKK’ya finansal kaynak sağladığı apaçık ortadaydı. Bu atamaları oldukça isabetli buluyorum. Bundan sonra belediyelere gönderilen paraların millete hizmet olarak harcanacağından hiçbir şüphemiz yoktur.' dedi.

- Belediyelerde terör örgütüne ait materyaller

Görevlendirmelerin yapıldığı Diyarbakır'ın Sur ve Silvan ilçe belediyelerinde terör örgütüne ait propaganda materyalleri ele geçirildi.

Sur ve Silvan belediyelerinde güvenlik güçlerince yapılan aramalarda, terör örgütüne ait çok sayıda gazete ve dergi ile bir teröriste ait üzerinde terör örgütü YPG arması mevcut olan fotoğraf bulundu.

Belediyelerde ele geçirilen yasa dışı materyallere el konuldu.

- Belediyelerde göreve başlandı

Belediyedeki görevine başlayan Eruh Kaymakamı Murtaza Dayanç, 'Bundan sonra Allah'ın izniyle hep birlikte yönetmeye çalışacağız. İlçemize güzel hizmetler yapmayı temenni ediyorum.' dedi.

Hakkari Belediyesine görevlendirilen Vali Yardımcısı Cüneyt Epcim, 'Hakkari Belediyesinin artık terör belediyeciliğinden, hizmet belediyeciliğine geçmesi noktasında elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Hakkari halkının özlemini çektiği hizmetleri vermek için büyük gayret sarf edeceğiz.' diye konuştu.

Batman Belediyesine görevlendirilen Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy, '15 Kasım itibarıyla Batman'ın bütün yolları asfaltlanmış olacak. Çalışmalarla Batman'da belediyeciliğin önünü açmayı hedefliyoruz.' ifadelerini kullandı.

Mardin'in Mazıdağı Belediye Başkanlığına görevlendirilen Kaymakam Halit Benek, 'Önemli olan zor dönemlerde zor görevleri başarabilmektir. Bu dönemde Mazıdağı'na elimizden geldiğince iyi hizmetler yapmaya çalışacağız.' şeklinde konuştu.

- 'Batman'ın neden bir raylı sistemi olmasın?'

Batman Belediyesine görevlendirilen Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy, Batman için önemli projeleri olduğunu ifade ederek, 'Kentin ulaşım master planının hazırlanması gerektiğini düşünüyorum. Önümüzdeki 5 yılda Batman neden bir raylı sisteme, tramvaya kavuşmasın. Bunun çalışmasını ve görüşmesini yaptık.' dedi.

Batman'ın yollarıyla, parklarıyla, sosyal donatı alanlarıyla modern bir kent yapmak için çalıştıklarını vurgulayan Aksoy, 'Batman halkına, özledikleri hizmetleri sunmak için göreve geldik. Batman'ı örnek bir kent yapmak için yoğun çaba sarf ediyoruz.' diye konuştu.

- Batman Belediyesinden 'borçlara yapılandırma' çalışması

Batman Belediyesi, vatandaşların borçlarını yapılandırma çalışması başlattı.

Belediyeye görevlendirilen Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy, yaptığı açıklamada, belediye Mali Hizmetler Müdürlüğünce, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanun'un 2. maddesine istinaden ilan, reklam, emlak, çevre temizlik vergileri ile su ve kira borçlarında yapılandırmaya gidildiğini de belirterek, halka her alanda rahat nefes aldırmak için çalıştıklarını vurguladı.

- Belediyeden amatör spor kulübüne destek

Görevlendirme yapılan Batman Belediyesi, ilde faaliyet yürüten 15 amatör spor kulübüne 75 bin lira destek verdi.

Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy, Batman Amatör Liginde mücadele eden 15 spor kulübü yöneticilerini belediyedeki makamında ağırlayarak, gençlere yönelik her türlü faaliyetin destekleneceğini belirtti.

- Silopi'de temel atma töreni

Görevlendirme yapılan Şırnak'ın Silopi Belediyesinin yeni projeleri arasında yer alan ve ilçe girişinde 4 bin 910 metrekarelik alana yapılacak Sebze ve Meyve Toptancı Hali'nin temeli atıldı.

- Kaldırım ve park çalışmaları

Batman Belediyesi ekiplerince, kent genelinde asfalt, yol yapım, yol açma, kilitli parke taşı, orta refüj ve kaldırım yenileme çalışması başlatıldı.

Fen işleri Müdürlüğüne bağlı ekiplerce ayrıca kentin genelinde asfalt, asfalt yama, yol yapım, yol açma, kilit parke taşı, refüj, refüj boyama ve kaldırım yenileme çalışması yapılırken, Park Bahçe Müdürlüğüne bağlı ekipler de halka açık 7 parkta çalışma başlattı.

- 'Temizlikte önemli bir mesafe katettik'

Mazıdağı Belediyesine görevlendirilen Benek, önceliklerinin insanların yaşam alanlarını temiz tutmak olduğuna dikkati çeken Benek, bu doğrultuda caddelerin süpürülerek yıkandığını anlattı.

Benek, 'Belediyenin birtakım borçları var. En kısa sürede bu borçları ödeyip, önümüzü görmeye çalışacağız. Şu ana kadar özellikle temizlikte önemli bir mesafe katettik, caddeler tertemiz oldu, peyzaj düzenlemeleri devam ediyor, ilçe standart hizmetlerine kavuşacak.' şeklinde konuştu.

- Muş'ta asfalt ve yol yapım çalışması

Muş'un Bulanık ilçesindeki belediyede yapılan görevlendirmeyle asfalt, yol yapım, kilitli parke taşı döşeme, refüj ve kaldırım yenileme çalışmalarına başlandı.

Görevlendirilen Kaymakam Ömer Şahin, yaptığı çalışmaları belediyenin internet sitesinden duyuruyor. Esnaf ziyaretini sitede duyuran Şahin, vatandaşların belediyeyle ilgili sorun ve önerilerini her zaman dinleyebileceklerini belirterek, vatandaşlara hizmet etme gayreti içinde olduklarını belirtti.

Bulanık Belediyesi bünyesinde şikayet kutusu oluşturacaklarını aktaran Şahin, vatandaşların dilek ve şikayetlerini bu kutular aracılığıyla kendilerine iletebileceklerini kaydetti.

İlçenin altyapı, su ve kanalizasyon gibi temel ihtiyaçlarını hızlandıracaklarını, eksik gördükleri noktaları gidermeye çalışacaklarını vurgulayan Şahin, 'Tabii burada Bulanık halkının da desteğini alacağız. Kabadayılık, küstahlık yapmayacağız. Sadece vatandaşımıza hizmet yapacağız. Onun için burada görevlendirildik. Allah bizi utandırmasın.' ifadelerini kullandı.

- Hükümlüler belediyede ücretsiz çalışacak

Van'ın Erciş ilçesinde de belediye ile Denetimli Serbestlik Müdürlüğü arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile Erciş Belediyesi arasında kamuya yararlı işlerde ücretsiz çalıştırılmaya ilişkin iş birliği protokolünün imza törenine KHK ile Erciş Belediyesinde görevlendirilen Kaymakam Mehmet Şirin Yaşar, Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Mermerci ile Denetimli Serbestlik Müdürü Mustafa Ersoy katıldı.

Protokolde, 'denetimli serbestlik uygulaması' kapsamında kamu yararına çalışma yükümlülüğü bulunan hükümlülerin belediyeye bağlı bazı birimlerde çalıştırılmaları hususu imza altına alındı.

- Diyadin'da asfaltlama ve kaldırım çalışması

Görevlendirme yapılan Ağrı'nın Diyadin Belediyesinde de asfaltlama ve kaldırım çalışması başlatıldı.

Diyadin Belediye Başkanlığına getirilen Kaymakam Mekan Çeviren başkanlığında yürütülen çalışmalar, Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı ekiplerce yapılıyor.

İsaağa Mahallesi ve Sinema Caddesi başta olmak üzere ilçe genelinde başlayan asfaltlama, kilitli parke taşı döşeme, kaldırım yenileme ve kaldırım boyama çalışmaları devam ediyor.

- Hizmetler hızlandı

Erzurum'un Hınıs, Ağrı'nın Diyadin, Iğdır'ın Tuzluca ve Hoşhaber belediyelerinde vatandaşlara yönelik hizmetler hızlandı.

Hınıs Belediyesine görevlendirilen Kaymakam Bülent Ay, 'İçe merkezinde sıcak asfaltlama bitti. Çevre temizliği açısından da gayet iyi durumdayız, herhangi bir problem yok. Kırsaldaki 13 mahallemizin mezarlık çevre düzenlemesi için ihaleye çıktık. 20-25 köyümüzün de altyapısı biten mahallelerdeki parke taşı işini yapacağız. Kış mevsimi gelmeden çalışmalarımızı tamamlayacağız. Vatandaşın ciddi anlamda bir teveccühü var. Destekleyen vatandaşlarımızın sayısı çok çok fazla. Süreç gayet iyi. Belediyenin mali imkanları ve ekipman vatandaşın hizmetinde. Fen İşleri aracılığıyla vatandaştan talep alıyoruz, bir haftalık talep değerlendirme işleminden sonra karşılamaya çalışıyoruz.' diye konuştu.

- Diyadin'e terminal

Ağrı'nın Diyadin Belediyesine görevlendirilen Kaymakam Mekan Çeviren'in başkanlığında, belediye Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı ekiplerce ilçe genelinde asfalt, kilitli parke taşı döşemesi, kaldırım yenileme ve kaldırım boyama çalışması sürüyor.

Çeviren, ilçe genelinde asfaltlama çalışmalarına devam edildiğini belirterek, Karayolları Bölge Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi'nin destekleri ile süratli ve hızlı şekilde asfaltlama çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Bozuk, stabilize ve hiç yapılmayan yolların yapımına başladıklarını anlatan Çeviren, 'İlçede mezarlık yolu ve okul yolu olarak nitelendirilen yolu ve vatandaşların bir an önce yapılmasını istedikleri yolların asfaltlama çalışmalarına başladık.' dedi.

Diyadin için projeler ürettiklerini ve bu projeleri hayata geçirmek için çalıştıklarını ifade eden Çeviren, 'İlçede acil olarak terminal ihtiyacı vardı. Gerekli ödenek sağlandı. Yaklaşık bir hafta içerisinde ihalesi gerçekleşecek. Memleketimiz kış memleketi ve kış mevsiminin uzun sürdüğü için terminal önemli bir ihtiyaçtı. Bunun yanında belirlenen noktalara duraklar konulacak. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ilçemize temizlik araçları, süpürme aracı gibi ekipman desteği sağlandı. Vatandaşlarımıza her zaman hizmet etme gayreti içerisinde olacağız.' şeklinde konuştu.

- Tuzluca'ya su deposu

Iğdır Tuzluca Belediyesine görevlendirilen Tuzluca Kaymakamı İbrahim Civelek ve Hoşhaber Belde Belediyesine görevlendirilen Vali Yardımcısı Bilgehan Karanfil, çalışmalara başladı.

Civelek, ilçenin en acil ihtiyacının bin tonluk su deposu yapımı, 15 kilometre asfalt, 2 çöp kamyonu, 300 çöp konteyneri ve bir tam donanımlı itfaiye aracı olduğunu, bunların temini için çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Karanfil ise beldede yıllardır içme suyu konusunda hiçbir çalışma yapılmadığını dile getirerek, sağlık noktasında gerekli çalışmaların yapılmadığını aktardı.

- Suruç'ta temizlik seferberliği başlatıldı

Suruç Belediyesine görevlendirilen Şanlıurfa Vali Yardımcısı Tarık Açıkgöz'ün talimatıyla ilçe genelinde temizlik seferberliği başlatıldı.

İlçe genelinde sokak, cadde, park ve bahçeler ile okullarda temizlik çalışmaları yapıldı, eski çöp konteynerleri yenileri ile değiştirildi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri de Suruç'taki seferberlik çalışmalarına personel ve araç desteği ile katkı sunmaya devam ediyor.

Açıkgöz, göreve başladığında gördüğü en büyük sıkıntıların başında temizliğin geldiğini söyledi.

Bu konuda vatandaşlardan da gelen şikayetler doğrultusunda adeta ilçede temizlik seferberliği başlattıklarını belirten Açıkgöz, şöyle konuştu:

'İlçemizin tüm cadde ve sokakları başta olmak üzere eğitim yuvalarımız okullarımızda eskiyen, kullanılmaz halde çöp konteynerlerini yenileriyle değiştirdik. Çalışmalarımız sadece bunlarla kalmadı yine halkımızın ortak kullanımı olarak zaman geçirdiği park ve bahçelerimizdeki oyun parklarını, geçiş yollarını ve kaldırımları boyayarak daha güzel bir görünüme kavuşturduk. Bu hizmetlerin hepsi halkımız için hepimize hayırlı uğurlu olsun. Bizler buraya görev yapmaya geldik. Hizmete aç bir halkımız var maalesef ama beraber daha temiz, daha yeşil, daha düzenli bir Suruç için çalışamaya devam edeceğiz.'

- 'Kentsel dönüşüm sorununu çözeceğiz'

Van'ın Erciş Belediye Başkanlığına görevlendirilen Kaymakam Mehmet Şirin Yaşar, ilçede 4 otoparkın hizmete sunulduğunu belirtti.

Yaşar, ilçede kangren haline gelen kentsel dönüşüm sorunun hukuki ve mali boyutlarının olduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

'TOKİ, belediye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işin içinde. Bu konudaki kafa karışıklığını ve dağınıklığı giderebilmek için Kentsel Dönüşüm Koordinasyon ve Takip Kurulunu kurduk. Başına belediye başkan yardımcımızı getirdik. Böylece meseleyi tam anlayıp, çözümler üreterek halkımıza sağlıklı bilgiler vereceğiz. Kentsel dönüşüm konusu kangren haline gelmiş durumda. Yaptığımız planlamada inşallah Ocak 2017 itibarıyla kentsel dönüşüm konusunda Erciş'te bütün sorunları çözmüş ve temel atma noktasına gelmiş olacağız.'

Yaşar, Van Gölü'nün kıyısında bulunan ilçenin bundan yeterince yararlanabilmesi amacıyla plajların yapılacağını, ilçeyi bir sahil kenti hüviyetine büründüreceklerini vurgulayarak, merkezde de halkın rahat nefes alabileceği yeşil alan ve parklar inşa edeceklerini ifade etti.

- Gençlere yüzme havuzu

İlçede kadın merkezlerinin sayısını arttıracaklarını, gençleri su sporlarına yöneltmeyi bir hedef olarak belirlediklerini aktaran Yaşar, 'İlçemizde gençlere bir yüzme havuzu kazandırırsak çok iyi olacak. Meslek edindirme kurslarına ağırlık vereceğiz. Bu görev bize tevdi edildi. Bu görevin hakkını tamamen yerine getirmek için gecemizi gündüzümüze katacağımıza kimsenin şüphesi olmasın.' diye konuştu.

- Özalp'ta kış hazırlığı

Van'ın Özalp Belediyesine görevlendirilen Kaymakam Serdar Karal, görevi devraldıklarında belediyenin yaklaşık 10 milyon lira borcunun bulunduğunu ifade etti.

Ekonomik sorunu çözmek için çalışma başlattıklarını vurgulayan Karal, Türkiye Belediyeler Birliği ile Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden hizmetlerde kullanmak üzere araç taleplerinin olduğunu dile getirdi.

Hamile ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlar için kış öncesi hazırlık yaptıklarını anlatan Karal, 'Bu durumda olan kişileri kışın yolların kapanmasına karşı tedbir amaçlı ilçe merkezinde misafir etmeyi planlıyoruz. Çünkü yolların kapanması durumunda bu kişiler gerekli sağlık kuruluşlarına ulaşamayabilir.' diye konuştu.
Kaynak: AA