Başbakan Yıldırım Açıklaması 'Asker Piknik Yapar Mı? Asker Görev Yapar Ve Bizim Askerimizde Orada Görev Yapıyor'

Başbakan Binali Yıldırım, Irak yönetiminin ‘Türk askeri orada kendini piknikte sanmasın’ açıklamalarını sert bir dille eleştirerek, “Piknikte olduğunu kim söylüyor? Asker piknik yapar mı? Asker görev yapar ve bizim askerimizde orada görev yapıyor. Dünyanın başının belası DAEŞ’le mücadele ediyor” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Ankara’da cuma namazı çıkışı gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Başbakan Yıldırım, gazetecilerin Irak yönetiminin ‘Türk askeri orada kendini piknikte sanmasın’ açıklamalarını hatırlatması üzerine, “Piknikte olduğunu kim söylüyor? Asker piknik yapar mı? Asker görev yapar ve bizim askerimizde orada görev yapıyor. Dünyanın başının belası DAEŞ’le mücadele ediyor. Bu mücadeleyi Suriye’de, Irak’ta yapan sadece biz değiliz, tüm ülkeler yapıyor. Irak’la ne fiziki ne gönül bağı olmayan birçok ülkenin orada askeri var ve bu mücadeleyi insanlık adına sürdürüyor. Dolayısıyla Bağdat’ın bu ve buna benzer açıklamalarını fevkalade tehlikeli ve kışkırtıcı buluyorum. Bizim askerimizi oraya bugün gitmiş değildir. Uzun zamandır oradadır ve orada da çok anlamlı çalışmalar yapıyor. Bizim Irak’ın toprağıyla, toprak bütünlüğüyle bir derdimiz yok. Bölgenin huzur bulması için, çatışmaların önlenmesi için sorumluluk taşıyoruz. Bağdat hükümeti buna takılacağına yıllardır bağrında beslediği ve Türkiye’nin canını yakan terör örgütüne karşı yapacağı bir şey varsa onu yapsın” cevabını verdi.

“BM’nin mutlaka yeniden yapılanmaya ihtiyacı var”

Irak yönetiminin, ‘Irak’ta yabancı asker yok’ ve ‘Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağırdık’ ifadelerine karşılık Başbakan Yıldırım, “Irak’ta neyin var olduğunu, neyin yok olduğunu biliyoruz. Onun için bu lafların bir kıymeti yok. Irak, neden bu açıklamaları yapıyor, bunun nedenini zamanı gelince söyleriz. Herkes Birleşmiş Milletleri (BM) toplantıya çağırabilir. Ama BM keşke dünyanın sorunlarını çözebilecek irade sahip olsa. 5 tane daimi üyenin maalesef her zaman dediği oluyor ve 196 ülke ona boyun eğmek zorunda kılıyor. Onun için BM’nin güvenilirliği gün geçtikçe daha da sorgulanıyor. BM’nin mutlaka yeniden yapılanmaya ihtiyacı var” dedi.

“Mini Anayasa için CHP ve MHP genel başkanlarıyla görüşeceğiz”

Mini Anayasa Komisyonu çalışmaları hakkında Başbakan Yıldırım, çalışmaların bittiğini dile getirerek, “Şimdi arkadaşlar üzerine düşen görevi yaptılar. Şimdi parti genel başkanları kaldı. Önümüzdeki günlerde bu konuyu bir sonuca bağlamak için gerek CHP, gerekse de MHP genel başkanlarıyla görüşme yapmayı düşünüyoruz. En azından bir adım atmış olalım. Bu kadar emeğin, çabanın heba olmasını istemeyiz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA