Başbakan Yardımcısı Kaynak KKTC'de

Kaynak: 'Kıbrıs'ta 40 yılı aşkın süredir devam eden müzakerelerin başarıya ulaşması en büyük temennimizdir' 'Kıbrıs, stratejik konum itibarıyla belki çok önemli gıda üretim üssü olabilecek. Bunun yolu barıştan geçiyor” KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: 'Yarım yüzyıldır Kıbrıs müzakereleri devam ediyor. Her şeyin bir doyum noktası olduğu gibi bunda da bir doyum noktasına geldiğimiz kanaatindeyim. Yoğunlaştırılmış bir süreci sürdürüyoruz. Yıl sonuna kadar bu süreç artık bir yere bağlanmalıdır'

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, 'Kıbrıs'ta 40 yılı aşkın süredir devam eden müzakerelerin başarıya ulaşması en büyük temennimizdir.' dedi.

KKTC'de temaslarda bulunan Başbakan Yardımcısı Kaynak, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabul edildi.

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ve ilgili yetkililerin eşlik ettiği kabulde konuşan Başbakan Yardımcısı Kaynak, sempozyuma katılmak üzere KKTC’ye geldiğini belirterek, Kıbrıs’ın her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için özel bir yeri, özel bir sevgisi olduğunu söyledi.

'Kıbrıs'ta 40 yılı aşkın süredir devam eden müzakerelerin başarıya ulaşması en büyük temennimizdir' diyen Kaynak, Kıbrıs’ın bu süre zarfında demokrasi, hukuk devleti inşa etmesi yolunda önemli başarılar sağladığını kaydetti.

Türkiye’de çok büyük enerji yatırımları olduğunu dile getiren Kaynak, 'Dünyanın gelecekte belki de enerjiden önemli gıda güvenliği meselesi olacak. Kıbrıs, stratejik konum itibarıyla belki çok önemli gıda üretim üssü olabilecek. Bunun yolu barıştan geçiyor.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da gerek devlet ve hükümet gerekse sivil toplumdan temsilcilerin sık sık Türkiye’den ülkeye geldiğini belirterek, bu temasların her düzeyde yapılmasının kendilerine güç verdiğini söyledi.

KKTC ile Türkiye hükümetlerinin ekonomik olarak da çalışmalar sürdürdüğünü ifade eden Akıncı, “Temennimiz gerek Türkiye’nin gerekse bizim çok daha iyi bir geleceğe beraberce ulaşmamızdır.” şeklinde konuştu.

- Kıbrıs müzakereleri

Yarım yüzyıldır Kıbrıs müzakerelerin devam ettiğini hatırlatan Akıncı, “Her şeyin bir doyum noktası olduğu gibi bunda da bir doyum noktasına geldiğimiz kanaatindeyim. Yoğunlaştırılmış bir süreci sürdürüyoruz. Yıl sonuna kadar bu süreç artık bir yere bağlanmalıdır. Bizim de arzumuz bu, Türkiye’nin de isteği bu. Rum tarafı da bunu söylüyor. Birleşmiş Milletler de bunu söylüyor. Önemli olan bunun sözcüklerde kalmaması, yaşama geçirilmesidir.' dedi.

Tüm tarafların bundan kazançlı çıkabileceği yeni bir gelecek inşa edebilme temennisini dile getiren Akıncı, 'Eşitliğimiz, güvenliğimiz, özgürlüğümüz en başta gelen temel ilkelerdir. Bunların olmadığı herhangi bir çözüm, çözüm adını taşısa da çözüm değildir.” ifadelerini kullandı.

Akıncı, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin geliştiğine işaret ederek, “Kıbrıs’ta olası bir çözümde belki İsrail gazının Kıbrıs gazıyla birleşip Türkiye’ye, Türkiye’den de Avrupa’ya sevki olasılıklarını gündeme getireceğini kaydetti.

Bakan Kaynak, görüşmenin ardından KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün ile makamında bir araya geldi.

Kaynak: AA