Bakan Avcı Açıklaması 'Tur Operatörleri FETÖ'nün Gerçek Kimliğinin Farkında'

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı Amsterdam’da düzenlediği basın toplantısında, “Yurtiçinde olduğu gibi yurt dışında da FETÖ’nün bütün bu çırpınışları boşuna. Bütün dünya Türkiye’de olup bitenlerden sonra bu örgütün iç yüzü daha net görür hale geldi” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, temaslarda bulunmak üzere geldiği Hollanda’da ülkede yaşayan Türk toplumu ve önemli turizm şirketlerinin temsilcileriyle yaptığı görüşmelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Toplantıda Hollanda’daki Türk toplumunun sorunlarını ve beklentilerini ele aldıklarını belirten Bakan Avcı, “Onların bizden beklentilerini dinledik. Bizim onlardan beklentilerimiz oldu, özellikle Türkiye’nin Hollanda’daki imajıyla ilgili. Başka ülkelerde de yürütülmekte olan sistematik bir dezenformasyon kampanyasının serpintilerini Hollanda’da görüyoruz” ifadelerini kullandı. Resmi makamların dışında özellikle sivil toplum kuruluşlarının da bu konuda bir direnç oluşturmalarının önemli olduğuna dikkati çeken Bakan Avcı, “Onlar da zaten bugüne kadar her biri kendi alanlarında bu konuda gerçekten çok yararlı çalışmalar yapıyorlar” diye konuştu.

Bakan Avcı, turizm sektörü temsilcileriyle yapılan ikili görüşmelere ilişkin de bilgi verdi.

Türkiye’den kaçan FETÖ mensuplarının Hollanda’da Türkiye aleyhinde kara propaganda yaptığına dikkati çeken Bakan Avcı, şöyle devam etti: “Türkiye ile ilgili özellikle FETÖ operasyonları ve başarısız darbe girişiminden sonra Türkiye’den kaçan birtakım FETÖ mensuplarının Hollanda’da da başka yerde de ama özellikle Hollanda’da Türkiye aleyhine ve dolayısıyla Türk ekonomisi, Türk turizmi aleyhine maalesef çok sistematik bir kampanya yürüttüklerini ve çok tahripkâr bir söylem içinde olduklarını görüşmelerimizden de bize iletilen bilgilerden de anlıyoruz, görüyoruz. Bunlar tabii ilgili kamuoyu ile ve ilgili Hollanda makamlarıyla da paylaşılması gereken bilgiler, duyumlar. Bunları da devlet olarak paylaşıyoruz ama burada asıl iş Hollanda’da yaşayan vatandaşlarımızın temsilcisi olan sivil toplum kuruluşlarına ve burada faaliyet gösteren vatansever medya mensuplarına düşüyor. Sizin de bu konuda yaptığınız çalışmaları biliyoruz bunun için de ayrıca teşekkür ediyorum”

Türkiye’nin bütün bu sıkıntıları aşacağını belirten Bakan Nabi Avcı, “Yurtiçinde olduğu gibi yurt dışında da FETÖ’nün bütün bu çırpınışları boşuna. Bütün dünya Türkiye’de olup bitenlerden sonra bu örgütün iç yüzü daha net görür hale geldi.” şeklinde konuştu.

Bakan Avcı, ancak bunun daha da iyi anlaşılması ve gereken tedbirlerin daha iyi alınması için vatandaşların bulunduğu her yerde bu bilgileri paylaşması gerektiğini vurguladı.

Bakan Avcı, tur operatörlerinin Türkiye’ye ilişkin 2017 beklentileri 2016’ya göre daha iyimser olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Görüşülen tur operatörleri 2017’nin 2016’dan daha iyi olacağı konusunda iyimser olduklarını, beklentilerine göre 2017 planlarını revize etmekte olduklarını söylüyorlar. Bizim verdiğimiz teşvikler nedeniyle Hazirandan bu yana Türkiye’ye turist gelişleri ciddi bir artış trendine girmişti. Teşviklerin uzatılacağının açıklandığı ağustos ayından bu yana kadar da ciddi bir artış görüldü.

Bu görüntüye ve aldıkları verilere istinaden de tur operatörleri 2017 için daha iyimser planlamalar yapmaya başladılar”

Tur operatörlerinin, Türkiye’deki terör olaylarının dışarıya çok abartılarak yansıtılmasından şikayet ettiklerini aktaran Avcı, “Mesela birinin söylediği çok anlamlıydı. Diyor ki, ’Suriye’de olup bitenlerden bile Hollanda kamuoyunda birtakım insanlar etkileniyorlar. Zannediyorlar ki Suriye’deki her olay İstanbul’a aynı şiddetle yansıyor. Biz böyle durumlarda İstanbul’la Suriye arasındaki mesafenin Amsterdam’la Barcelona arasındaki mesafeden çok daha uzak olduğunu, Suriye’de olup bitenlerin İstanbul’u, Antalya’yı etkilemediğini anlatmakta maalesef zorlanıyoruz’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

Bakan Avcı, bir gazetecinin, Hollanda’ya kaçan FETÖ mensuplarının sayısını sorması üzerine ise şunları söyledi: “Sayı veremem ama benim özellikle Hollanda’ya yönelik uyarım sadece bu kaçanlarla sınırlı değil. Bu kaçanları biz uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde gerekli girişimleri yapar Türkiye’ye getiririz. Ama bu Hollanda’yı rahatlatmaz. Hollanda’yı rahatlatacak olan asıl şu anda Hollanda bürokrasisinin içine Hollanda vatandaşı olarak da sızmış olan FETÖ mensuplarının Hollanda makamları tarafından tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin de zamanında alınmasıdır. En azından Hollanda makamları şu anda kendi kadrolarında Hollanda vatandaşı olarak çalışmakta olan ve bizim tespitimize göre de FETÖ üyesi olan bu kişilerle ilgili şu soruyu kendilerine ve bu kişilere sormalıdırlar; ’Bunlar gerçekten emri kimden alıyorlar? Bunlar gerçekten Hollanda bürokrasisinin emrindeler mi yoksa Pensilvanya’nın emrindeler mi?’ Hollanda makamlarının bu soruyu ciddiye almalarını özellikle tavsiye ediyorum”
Kaynak: İHA