ATO Başkanı Bezci Açıklaması 'Akıncı Üssü, Lojistik Üssü Olsun'

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 9. Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Ankara’nın sorunlarını dile getirdi. Bezci, orta ve ileri teknoloji üretiminde lider olan Ankara’nın, ileri teknoloji üssü haline getirilecek şekilde yeniden konumlandırılması gerektiğini söyledi.

Şura öncesi ATO Başkanı Salih Bezci, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz ile Beypazarı, Haymana, Polatlı ve Şereflikoçhisar Ticaret Odası Başkanları, Çubuk, Haymana ve Polatlı Ticaret Odası Başkanları bir araya gelerek Ankara’nın sorunlarını içeren ortak bir metin hazırladı. Ankara ve ilçelerinde hizmet veren 10 oda adına şurada konuşan Bezci, orta ve ileri teknoloji üretiminde lider olan Ankara’nın, ileri teknoloji üssü haline getirilecek şekilde yeniden konumlandırılması gerektiğini söyledi.

Ankara’nın bir sanayi, ticaret ve tarım kenti olduğunu vurgulayan Bezci, Ankara’yı liman kentlere bağlayacak demiryollarına ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, organize sanayi bölgelerinin ana arterlere ve diğer sanayi bölgelerine yol bağlantılarının yapılmasının da ekonomik ve sosyal bir gereklilik olduğunu kaydetti.

Bezci, FETÖ’nün darbe girişiminden en fazla etkilenen ilin Ankara olduğunu ifade ederek, “Ankara, darbe girişimine karşı en şanlı direnişi sergileyen kahraman bir il olmuştur. Akıncı Üssü, lojistik üssü olsun” diye konuştu.

Tarımda gelişmiş ülkelerde olduğu gibi az sayıda ve yüksek standartta ürün çeşitlemesine gidilmesi ve kaliteli tohum kullanılması gerektiğine dikkati çeken Bezci, üreticilere, tohum ve prim desteği verilerek, standartlara uygun, kaliteli ve verimli üretimin desteklenmesini istedi. Beypazarı ve Ayaş’ta sebze, Çubuk ve Kalecik’te meyve, Polatlı Şereflikoçhisar, Haymana ve Bala’da ise buğday yetiştiriciliği yapıldığını hatırlatan Bezci, şunları, “İlimiz 13 üründe marka olmuştur. Gümrükleme altyapısı kurulmasıyla yaş meyve sebze ihracatı artacaktır. Ankara’nın sulu tarım üretiminin artması için sulama amaçlı baraj ve benzeri altyapı yatırımlarının yapılması gerekmektedir. Jeotermal kaynak sularının seracılıkta kullanılmasına yönelik çalışmalar yoğunlaştırılmalıdır” dedi.

“Saraçoğlu Projesi’ne talibiz”

Eski cazibesini kaybeden Kızılay’ın yeniden canlanması için tarihi Saraçoğlu Mahallesi’ndeki evlerin restore edilerek sergi salonu, kütüphane, müze, restoran ve kafe gibi sosyal mekanlara dönüştürülebileceğini de işaret eden Bezci, “Bu projeyle Kızılay yeniden merkez hale getirilebilir. Saraçoğlu Projesi’ne ATO olarak biz talibiz” açıklamasında bulundu.

Bezci, yapımı devam eden şehir hastanelerinin tamamlanmasıyla birlikte Ankara’nın sağlık turizmi merkezi haline geleceğini ancak şehre yurt dışından hasta gelebilmesi için Esenboğa Havalimanı’ndan yurt dışına doğrudan uçuşların artırılması gerektiğine dikkati çekti. Bezci, doğrudan uçuşların artırılması konusunda da ATO’nun sponsor olabileceğini söyledi.



Dünyadaki marka şehirlerin müzelerden önemli gelirler elde ettiğini hatırlatan Bezci, 52 müzesi, tarihi ve kültürel kapasitesiyle önemli potansiyele sahip olan Ankara’nın kültürel turizm programlarına dahil edilmesi önerisinde bulundu.

“İlçeler rekabet edemiyor”

Ankara’nın ilçelerinin daha fazla teşvikten yararlanan komşu illerin gerisinde kaldığını kaydeden Bezci, teşvik sisteminde bölgesel ve sektörel şartların dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: İHA