Soğuk Algınlığının Çaresi Ekinezya

Hafta sonuna doğru düşmesi beklenen hava sıcakları karşısında aktarlar soğuk algınlığı ve gribe önlem olarak ekinezya çayını öneriyor.

Soğuk Algınlığının Çaresi Ekinezya
Meteoroloji uzmanları Türkiye genelinde ve Eskişehir özelinde sıcaklıkların mevsim şartlarına geri döneceğini ve azalacağını söylüyor. Yaklaşan hava değişiminin soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıkları da beraberinde getirmesi bekleniyor. Aktarlar ise bu rahatsızlıklardan korunmanın doğal yolunu bir dönem Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın da kullandığını söylediği ekinezya çayı olarak gösteriyor. Yayımlanan çalışmalarda ekinezya ürünlerinin soğuk algınlığına yol açan (influenza virüsü ve solunum sinsityal virüs) ve uçuk virüsü gibi virüsler üzerinde öldürücü etkisi bulunduğu gözlenmiş. Bu çalışmalarda, ekinezyanın hem bu virüsleri öldürdüğü hem de virüslerin yol açtığı iltihap etkenlerinin (sitokinler) miktarını kontrol ederek boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açacağı hasarı engellediği vurgulanıyor.

Eskişehirli Aktar Ali Turanlıgil, kilogram fiyatı 80 lira ile 100 lira arasında değişen ekinezya çayının hazırlanışını şöyle anlatıyor;

“Bu çayı normal çayı demlediğimiz gibi demlememeliyiz. 1 litre suyun içerisine 3,5-4 tatlı kaşığı kuru ekinezya bitkisini ekleyip 2-5 dakika bekleyin veya taze ekinezya bitkisinde 1 avuç demliğe koyup üzerine 1/4 litre kadar (yaklaşık 1,5 su bardağı) sıcak su ekleyip yine 2-5 dakika demini salana kadar bekleyin. 15 gün tükettikten sonra mutlaka 1 ay ara verin. Günde en fazla 3 fincan için.”
Kaynak: İHA