İsrail'den ABD'nin 'Yahudi Yerleşim Birimi' Eleştirisine Cevap

İsrail, işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da yapmayı planladığı 98 yeni binanın 'yeni Yahudi yerleşim birimi sayılmayacağını' öne sürdü.

ABD'nin, Batı Şeria'da yeni Yahudi yerleşim birimi inşa edilmesi kararına tepki göstererek kınamasının ardından İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, '(Batı Şeria'nın kuzeyindeki Yahudi yerleşim birimi) Şilo'da yapılması onaylanan 98 bina 'yeni yerleşim birimi' anlamına gelmez. Bu binalar, zaten var olan Şilo yerleşim biriminin belediye sınırları içerisinde inşa edilecektir.' ifadesine yer verildi.

İsrail yönetimi, geçtiğimiz hafta Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler için 98 yeni bina yapılmasını onaylamıştı.

Konuyla ilgili ABD Dışişleri Bakanlığından Sözcü Mark Toner adına dün yapılan yazılı açıklamada, 'Yeni yerleşim kararını şiddetle kınıyoruz.' ifadeleri kullanılmıştı. Toner, bu kararın iki devletli çözüm arayışlarına zarar vereceğini ifade etmişti.

Alınan kararın Washington'da 'hayal kırıklığı' meydana getirdiğini vurgulayan Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de, ABD'nin İsrail'e 38 milyar dolarlık yeni yardım kararına atıfta bulunarak, 'İsrail, ABD'nin korumak için milyarlarca dolar vadettiği uzun vadeli çıkarlarına ters bir karar alıyor.' ifadesini kullanmıştı.

Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre buralardaki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

Batı Şeria'da Doğu Kudüs'te var olan Yahudi yerleşim birimlerini sürekli genişleten İsrail, bunun 'yeni yerleşim birimi inşa etmek anlamıma gelmediğini' savunuyor.

Kaynak: AA