ECB'nin Eylül Ayı Para Politikası Toplantısı Tutanakları

ECB tutanaklarından: 'Yönetim kurulu, 80 milyar avro seviyesindeki aylık varlık alımları taahhüdünü Mart 2017’ye kadar veya gerekirse daha ileri tarihlere kadar sürdürecek' 'Destekleyici mali koşullarda, reel gayri safi yurt içi hasılanın ılımlı ama sabit oranda büyümesi ve Avro Bölgesi enflasyonunun yavaşça artması bekleniyor'.

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) eylül ayı para politikası toplantı tutanaklarında, aylık 80 milyar avroluk varlık alım programının 2017 yılının mart ayına kadar süreceği ve gerektiğinde daha da uzatılabileceği belirtildi.

ECB, yönetim kurulunun 7-8 Eylül 2016'da Frankfurt’ta gerçekleştirdiği para politikası toplantı tutanaklarını yayımladı. Tutanaklara ilişkin yapılan açıklamada, toplantıda, mali, ekonomik ve parasal gelişmeler ile politika seçeneklerinin değerlendirildiği kaydedildi.

Son para politikası toplantısından beri beklenenden olumlu gelen ekonomik haberler ve daha fazla parasal genişleme beklentisiyle finansal piyasalardaki volatilitenin azaldığına vurgu yapılan açıklamada, küresel hisse senetleri endekslerinin İngiltere referandumu sonrası yaşadığı düşüşten tamamen kurtulduğu ve eylül başı itibarıyla 2016’daki en yüksek değerlere yaklaştığı ifade edildi.

Açıklamada, Avrupa Bankacılık Otoritesinin (EBA) yaptığı stres testinin sonuçlarını yayınlamasının banka hisseleri üzerinde önemli bir etki ortaya koymadığına işaret edildi.

Son aylarda varlık alım programının tüm unsurlarıyla uygulanmasının tatmin edici bir şekilde devam ettiği ifade edilen açıklamada, Avro kullanan ülkelerin oluşturduğu Eurosystem’in bilançosunun toplam boyutunun 3,35 trilyon avroya ulaştığı kaydedildi.

Açıklamada, piyasa kaygılarına rağmen, Avrupa bankalarının fonlama durumlarının güçlü olmaya devam ettiği belirtildi.

Üyelerin, Avro Bölgesi ekonomisinin küresel ve politik belirsizliklere karşı direncini sürdürdüğü görüşünde olduğunun altının çizildiği açıklamada, 'Destekleyici mali koşullarda, reel gayri safi yurt içi hasılanın ılımlı ama sabit oranda büyümesi ve Avro Bölgesi enflasyonunun yavaşça artması bekleniyor.' İfadeleri yer aldı.

Açıklamada, Avrupa ekonomileri üzerinde aşağı yönlü risklerin devam ettiği anımsatılarak, fiyat eğilimleri, ekonomik ve finansal piyasalardaki gelişmelerin yakından takip edileceği kaydedildi.

Politik eylemin bu toplantıda gerekli olmadığı ve daha önce karara bağlanmış politik önlemlerin uygulanmasına yoğunlaşılması konusunda anlaşıldığının hatırlatıldığı açıklamada, 'Bu nedenle, yönetim kurulu, 80 milyar avro seviyesindeki aylık varlık alımları taahhüdünü Mart 2017’ye kadar veya gerekirse daha ileri tarihlere kadar sürdürecek.' ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: AA