BİK Genel Müdür Yardımcısı Canbey Açıklaması

'Gelişen teknoloji ile haberin içindeymiş gibi hissetmek mümkün hale geldi. O yüzden 'zamanın ruhu' dediğimiz şeyi yakalayamazsak gelecekte bazı arkadaşlarımız gazetecilik mesleğinin dışında kalacak'

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey, 'Gelişen teknoloji ile haberin içindeymiş gibi hissetmek mümkün hale geldi. O yüzden 'zamanın ruhu' dediğimiz şeyi yakalayamazsak gelecekte bazı arkadaşlarımız gazetecilik mesleğinin dışında kalacak.' dedi.

Canbey, Darıca ilçesinde BİK tarafından kurum şubesi bulunan yerlerdeki resmi ilan yayınlanan gazetelerdeki basın mensuplarına yönelik düzenlenen eğitim seminerinde yaptığı konuşmada, 1961'den bu yana ulusal ve yerel medyaya hizmet eden bir kurum olduklarını söyledi.

O günden bu yana kendi reklamlarını yapmak yerine hizmet için çalışan bir kurum olduklarını ifade eden Canbey, '2014 yılında Büyükşehir yasasıyla görev alanımızdaki gazete ve dergilerin sayısı bin 452'ye çıkıyor. Valiliklerle bu sayı 2 bini buluyor ama şube sayımız da 41 oluyor. Türkiye'nin her tarafına yayıldıktan hem sonra gazete sayısında artış oluyor hem de ilanların yayınlanmasında ciddi bir artış meydana geliyor. Türkiye'yi kapsayan bir kurum olduk' diye konuştu.

Canbey, zamanla çoğalan resmi ilan alan gazete sayılarındaki artışı kalite konusunda yakalayamadıklarını dile getirerek, mesleğin içinde gelen biri olarak sorunları bildiğini aktardı.

Artık 'internet ve dijital medya' diye bir rakipleri bulunduğunu anlatan Canbey, 'Hayatımızda sosyal medya denen bir şey var. Daha televizyonlarda yayınlanmadan ve yayın yasağı getirilen bir haberi bile canlı olarak olay veriyor. Böyle bir döneme girdik. Gelişen teknoloji ile haberin içindeymiş gibi hissetmek mümkün hale geldi. O yüzden zamanın ruhu dediğimiz şeyi yakalayamazsak gelecekte bazı arkadaşlarımız gazetecilik mesleğinin dışında kalacak. Uyum sağlayabilen ve benimseyen meslektaşlarımız da bu işte olmaya devam edecek.' şeklinde konuştu.

Canbey, kurumun yerel gazetelerin sıkıntılarını çözme konusunda büyük bir gayret içinde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'Kurum olarak gazeteciliğin yaşatılması ve desteklenmesi konusunda çalışıyoruz. Kaliteli gazetelerin çıkmasını istiyoruz ve sadece kaliteli gazetelerin çıkmasını değil kaliteli gazetecilerin de yetişmesini istiyoruz. Bu kaliteli işi yapamayan gazeteler ekonomik sıkıntıya düşüyorlar, personel maaşlarını ödeyemeyip kredi çekmeye kadar gidiyorlar. Kısaca ekonomi olarak ayakta kalmanın yollarını bulmak gerekiyor. Önümüzdeki dönemde gazetelerimizde özel haberler görmek istiyoruz. O günkü gazeteden yayınlanan haberlerin ajanslardan değil kendi muhabirleriniz tarafından özel olarak yapılmış olmasını görmek istiyoruz.'

- 'Gazetecilerin maaşlarının zamanında ödenmemesi önemli sorun'

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmeliğe dair bilgilendirme yapan Canbey, bu yönetmeliğin birtakım kriterler getirdiğini bildirdi.

Canbey, bu kriterlerin genelde gazetecilik mesleğinin kalitesini artıracağını ifade ederek, 'Gazetelerin künyelerindeki isimlerin mesleklerinin karşılığını yapmasını istiyoruz. Özel haberler bu noktada oldukça önemli. Saygın gazeteciliğin böylece devam etmesini sağlayacağına inanıyoruz. Bazı gazeteler çok rahat reklam alabiliyorlar ama bazı gazeteler bu iş kadar rahat olmuyor. Bunlar itibar ve saygınlıkla alakalı. Denetlemelerde gördüğümüz sorunlardan birisi fikir işçisi gazeteci arkadaşlarımızın maaşlarının zamanında ödenmemesi. Bunlar bizim önümüzde önemli sorunlar olarak duruyor.' ifadesini kullandı.

- '15 Temmuz’da millet ve medya bir oldu'

Türk basının her zaman milletin sesi olma gayreti içinde olduğunu vurgulayan Canbey, şunları kaydetti:

'Bunun en güzel örneğini 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi sırasında gördük. Sizler olduğunuz illerde kamu görevi üstleniyorsunuz. Bunu en iyi 15 Temmuz'da yaşadığımız darbe girişiminde gördük. Basın Türkiye'nin yüz akı oldu. Önce millet ayağa kalktı aynı anda medya ayağa kalktı, hep birlikte önce vatan ve millet dedik. Hem milletimiz hem de medyamız kahramanlık örneği sergiledi. Birileri bu dayanışmayı görmeyebilir ama biz milletle, ulusal ve yerel medyayla dünyaya dayanışma dersi verdik. Onların dünyaya yayın yapan kanalları bunları görmek istemeyebilir. Biz milletçe ve medyayla birlik ve beraberliğimizi ortaya koyduk. BİK Yeni Nesil Gazetecilik Okulu sayesinde mesleğe yetişmiş eleman kazandırıyoruz. Medyanın yaşaması için desteklenmesi, gazetecilerin eğitilmesi gerekiyor. Kurum olarak bunu yapıyoruz ve önümüzdeki dönemlerde daha çok yapacağız. Projemizi İŞKUR vasıtasıyla Türkiye geneline yaymayı hedefliyoruz. İyi bir eğitim müfredatımız var. Bu işbirliğini sağlayabilirsek BİK Yeni Nesil Gazetecilik Okulu bir ekol olarak devam edecek.'

Kaynak: AA