Bandırma'da Palamut Bolluğu

Bandırma’da balıkçıların ağına takılan palamutlar büyüklüğüne göre tanesi 5 ile 10 lira arasında satılıyor.

Bandırma'da Palamut Bolluğu
Bandırma’da av yasağının sona erdiği 1 Eylül’den beri palamut bolluğu yaşanıyor. Marmara Denizi ve Karadeniz açıklarında avlanan balıkçıların ağına takılan palamutlar, tezgahları süsledi. 750-800 gram ağırlığındaki palamut 5, 1 kilo ve üzerindeki palamut ise 10 liradan satılıyor.

Bu yıl palamut bereketi yaşandığını söyleyen Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı ve eski Bandırma Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman, ’’Palamut bolluğu 2005, 2010 ve 2012’de oldu. Bu sene o yılları geçecek gibi duruyor. Bu sene özellikle Marmara Denizinde ve Karadenizde palamut bolluğu var. Balıkların iriliklerine göre, tanesi 5 lira 6 liraya geliyor. Toptan daha ince balılar tanesi 4 lira civarında seyrediyor. Halkımızın da bu zengin protein kaynağından faydalanmasını istiyoruz. Hem balıkçılarımız hem de esnafımız şu anda sürümden kazanıyorlar. Balık bolluğu şu sene iyi inşallah bunun arkasından hamsinin de bol ve bereketli geçeceğini ümit ediyoruz. İstavrit var sardalya var. Bu sene balığın bol senesi. Son enflasyon rakamlarında da bu miktar Eylül ayı enflasyonuna balık bolluğunun aşağıya çekildiğini okuduk basın ve gazetelerde. Bunun böyle Kasım sonuna kadar devam edeceğini rahatlıkla söyleyebilirim’’ dedi.

Bu yıl palamut bolluğu yaşandığını söyleyen balıkçı esnafı Emin Güven, ’’Balık fiyatları çok ekonomik. Vatandaşın bol bol yemesini tavsiye ederiz. Artık bundan daha aşağıya düşeceğini tahmin etmiyoruz. Hava muhalefeti nedeniyle balıklar Erdek tarafından geliyor. Bu günlerde hava esiyor Bandırma körfezinde. Ama balık gene bol bu yüzden bol miktarda balık yemenizi tavsiye ederiz. Bu gün itibari ile kasası 30 lira ile 40 lira arasında balığın büyüklüğüne göre gidiyor. Çifti 5 lira ile 10 lira arasında değişiyor rakamlar’’ dedi.

Palamutun şu an çok bol olduğunu söyleyen balıkçı Bektaş Haylatoğlu, ’’Balıklar Çanakkale’den ve Erdek’ten geliyor. Kasası palamutun iriliğine göre 45 lira en babası 50 lira. Allah bereket versin ekmeğimizi kazanıyoruz. Bandırma’da balığın bolluğu çok meşhurdur’’ dedi.

Kaynak: İHA