Yahoo ABD Adına Milyonlarca Hesabı Takiple Suçlanıyor

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) ve ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden, teknoloji devi Yahoo'yu, ABD istihbaratı adına yüz milyonlarca kullanıcının hesabını takiple suçladı.

ABD istihbarat servislerinin talebiyle yüz milyonlarca e-postanın takip edildiği haberinin uluslararası basında yer alması, tepkilere neden oldu.

ACLU'nun avukatı Patrick Toomey yaptığı açıklamada, 'Rapora dayanarak, Yahoo'ya verilen emir, anayasaya aykırı görülmektedir.' dedi.

Hükümetin Yahoo'yu mecbur bırakmış göründüğünü söyleyen Toomey, 'Yahoo'nun tarama yapma emrine itiraz etmeyi reddetmesi üzüntü verici. Zira kullanıcılar casusluk taleplerine karşı teknoloji şirketlerine güveniyor.' değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin dünya çapındaki gizli izleme faaliyetlerini ortaya çıkaran eski NSA yetkilisi Snowden da şahsi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda kullanıcılara, Yahoo hesaplarını kapatmalarını tavsiye etti.

Snowden, “Yahoo mu kullanıyorsunuz? Onlar yasaların dışına çıkarak yazdığınız her şeyi gizlice taradılar. Hesabınızı bugün kapatın.” ifadesini kullandı.

Uluslararası Af Örgütü Teknoloji ve İnsan Hakları Direktörü Şerif Elsayed Ali de 'Eğer doğruysa, bu haber, internete olan güveni büyük ölçüde sarsacaktır.' dedi.

Hükümetin, hangi kelime üzerinden e-postaları taratma talebinde bulunduğu belirtilmedi.

Yahoo yetkilileri, iddialara ilişkin herhangi bir yorumda bulunmazken, şirketten yapılan açıklamada, 'Yahoo, kanunlara uyan bir şirkettir ve ABD yasalarına itaat etmektedir.' denildi.

Yahoo'dan geçen ay yapılan açıklamada, 2014 yılında veri merkezine siber saldırı düzenlendiği açıklanmıştı.

Bilgisayar korsanlarının ele geçirdiği bilgiler arasında 500 milyon kullanıcının adı, e-posta adresi, telefon numarası, doğum tarihi, karıştırılmış şifresi, hesap doğrulamak için gereken güvenlik sorusu ve cevabının bulunduğu kaydedilmişti.

Kaynak: AA