Ulusal Kümes Hayvanları Kongresi Başladı

Samsun Valisi Şahin: 'Kanatlı sektörü ile ilgili zaman zaman dalgalanmalar oluyor, bazı firmalar zorda kalıyor. Ancak bu dalgalanmalar geçici oluyor. Sektör her geçen gün daha güçlü hale geliyor ve gelişme kaydediyor' OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kuran: 'Sektörde ortaya atılan spekülasyonlar beyaz et sektörünü zora soktu. Bilim insanlarının beyaz eti iyi anlatmaları gerekiyor'

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ) ev sahipliğinde Bilimsel Tavukçuluk Derneği ve Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünün katkılarıyla düzenlenen 'Ulusal Kümes Hayvanları Kongresi' başladı.

Bir otelde gerçekleştirilen kongrenin açılışında konuşan Samsun Valisi İbrahim Şahin, kanatlı sektörünün her geçen gün geliştiğini söyledi.

Türkiye'de kanatlı hayvan yetiştiriciliğinin her geçen yıl daha da iyiye gittiğini ve zaman zaman yaşanan dalgalanmalara karşı gelişebildiğini belirten Şahin, 'Kanatlı sektörü her geçen gün gelişiyor. Kanatlı sektörü ile ilgili zaman zaman dalgalanmalar oluyor, bazı firmalar zorda kalıyor. Ancak bu dalgalanmalar geçici oluyor. Sektör her geçen gün daha güçlü hale geliyor ve gelişme kaydediyor. Bu gelişme bizi mutlu ediyor. Samsun da özellikle tavukçuluk sektöründe Türkiye'de marka ve öncü şehirlerden bir tanesi durumunda. Organik tavukçuluk, organik yumurta yetiştiriciliği, iyi tarım uygulamaları ile ülke ekonomisine güç katıyor. Ancak ülke genelinde yaşanan olumsuzluklara rağmen sektörün gelişme göstermesi ve dünya standartlarında üretim yapıyor olması da ayrı bir gurur kaynağıdır.' dedi.

OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran da Türkiye'de tavukçuluk sektöründe 'farklı bir terör olayları yaşandığını' belirtti.

Beyaz ette yaşanan terörün sektörü zaman zaman zora soktuğuna dikkat çeken Kuran, 'Bundan 30 yıl önce beyaz et ile kırmızı et fiyatları aynıydı. Üretim ve yetiştiricilik teknikleri beyaz etin fiyatını aşağı düşürdü. Ancak sektörde ortaya atılan spekülasyonlar beyaz et sektörünü zora soktu. Bilim insanlarının beyaz eti iyi anlatmaları gerekiyor. Hayvansal protein tüketimi açısından dünya ortalamasının gerisindeyiz. Ancak sektörün son yıllardaki gelişimi ise gelecek açısından umut verici.' diye konuştu.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Musa Sarıca ise sempozyumun üç gün süreceğini ve bu süre içinde kanatlı hayvanların gelişimi, hastalıkları, yetiştiriciliği ve sektörde yaşanan sorunlarla ilgili bilgi paylaşımı yapılacağını belirtti.

Akademisyenler, enstitü araştırmacıları ve sektör temsilcileri ile kamu kurum ve kuruluşlardan katılımcının yer aldığı kongrede 8 oturum ve 8 bildiri sunumu yapılacak.

Sempozyum, cumartesi günü sona erecek.
Kaynak: AA