Türkiye-Avustralya İşgücü Anlaşmasının Yıl Dönümü

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu: 'Türk toplumunun siyasal katılımı özellikle federal düzeyde çok düşüktür. Bu doğrultuda sosyal uyumun önemli yapı taşlarından olan siyasette temsil hususunda daha etkin olunması gerekir'

AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 'Türk toplumunun siyasal katılımı özellikle federal düzeyde çok düşüktür. Bu doğrultuda sosyal uyumun önemli yapı taşlarından olan siyasette temsil hususunda daha etkin olunması gerekir.' dedi.

Yeneroğlu, 5 Ekim 1967 tarihinde Türkiye ile Avustralya arasında imzalanan iş gücü anlaşmasının yıl dönümü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

Anlaşmadan 49 yıl sonra bugün 150 binin üzerinde Türk kökenli insanın Avustralya'da yaşadığını belirten Yeneroğlu, Avustralya'da Türkiye kökenlilere ait 130 kadar dernek, çatı kuruluş ile 6 okul ve 30 cami bulunmasının Türk toplumunun sosyal hayata katılımı adına sevindirici olduğunu ifade etti.

Yeneroğlu, 'Ancak Türk toplumunun siyasal katılımı özellikle federal düzeyde çok düşüktür. Bu doğrultuda sosyal uyumun önemli yapı taşlarından olan siyasette temsil hususunda daha etkin olunması gerekir.' ifadesini kullandı.

Mustafa Yeneroğlu, Avustralya'da doğup büyüyen ve İngilizce'ye hakim olan Türk gençlerinin Türkçe'ye gerekli önemi göstermelerinin Türkiye ile ilişkilerini güçlendirmenin yanı sıra eğitim ve iş hayatında farklı imkanlar sunacağını vurgulayarak, 'Anavatan ile olan bağın ve aidiyet duygusunun en önemli anahtarı ana dildir. Bu kapsamda Türkçe’nin, Avustralya okullarında seçmeli ders olması ve ana dilin öğrenilmesi için hafta sonu kurslarının düzenlenmesine imkan tanınması önemli bir fırsattır.' değerlendirmesinde bulundu.

İslamofobi konusunda da Avustralya'nın ender bir yerde bulunduğunu anlatan Yeneroğlu, İslamofobi ile mücadele için Avustralya Hükümeti'nin yüklü miktarda bütçe ayırdığını, ilgili kurumlar nezdinde İslamofobi ile mücadele için çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.

Yeneroğlu, 'Ülkedeki İslamofobik vakaların batı ülkelerinin pek çoğuyla kıyaslanamayacak ölçüde az olduğu kaydedilmiştir. Bu önlem, İslamofobi ile mücadelede sağlıklı tedbir ve yöntemlerin geliştirilmesi noktasında diğer tüm dünya ülkelerine örnek olmalıdır.' diye konuştu.

Kaynak: AA